Yamaha GTS 1000 sa Arktičkog kruga

Velfjur je mali, poprilično zabačeni, gradić u Norveškoj koji se nalazi južno od Arktičkog kruga. Okružen planinama, fjordovima, jezerima i šumama predstavlja “zamrznutu” zemlju čuda.

U tom gradiću, u svojoj udobnoj, drvenoj radionici, Roel Šefers, poreklom Holanđanin, proizvodi neverovatne i unikatne motocikle.

yamaha-gts-custom-1

Sa željom da ga bolje upozna, ovo mesto iz snova posećuje holandski fotograf, Mark Majsner, čije je putovanje znatno obeležila Yamaha GTS na kojoj je Roel tada radio.

Roel je GTS 1000 kupio pre četiri godine dok je još uvek živeo u Holandiji. Taj model iz 90-ih, delo Amerikanca, Džejmsa Parkera, jedan je od najsloženijih motocikala u istoriji Yamahe i posedovao je eletronsko ubrizgavanje goriva, ABS, kao i neobično prednje ogibljenje.

yamaha-gts-custom-2

Nakon kupovine, Roelu se život našao na putu. Oženio se, dobio je dete, preselio se u Norvešku, a zatim dobio i drugo dete. Odmor je, međutim, prošao i bilo je vreme da Roel nastavi tamo gde je stao sa svojim poslom.

yamaha-gts-custom-3

Želeo je da motocikl bude niži i da zadnje ogibljenje bude u ravni sa prednjim krajem. Da bi to uspeo, iskoristio je vile Honde VFR 750 i ugradio kratke Buell “pull shock” amortizere.

yamaha-gts-custom-4

Tu su i simetrični točkovi. Prednji točak je od Honde NSR150 SP, a zadnji od VFR750. Centralni deo točkova nalazi se van felni, zbog čega su felne modifikovane.

Kako bi se motocikl spustio, svi delovi su zbijeni. Hladnjak je smešten između prednjeg ogibljenja i agregata, a hladnjak ulja se nalazi ispod prednje vile.

yamaha-gts-custom-5

Izvorni agregat od 100 KS poslužio je Roelu kao stočić, a njega je zamenio agregat FZR-a 1000 od 136 KS.

Karburatori su dorađeni Dynojet kompletom i difuzorima ručne izrade, a gasovi sada izlaze kroz unikatni izduv sa IXIL prigušivačem.

yamaha-gts-custom-6

Bila su mu potrebna tri dana da uskladi rezervoar sa sedištem, a da izgleda dobro. Napravljen je od aluminijuma sa pregradom koja odvaja benzin od ulja. Elektronika i baterija se nalaze ispod sedišta za čiji je izgled zadužen holandski stručnjak, Marsel Miler.

Kokpit je prazan i ne odvlači pažnju vozaču. “Moraš da pogledaš ispod svog levog kolena da bi video koliko brzo ideš!” rekao je Roel. Sa desne strane motocikla nalazi se mala aluminijumska kontrolna tabla sa prekidačima za paljenje motocikla i svetla.

yamaha-gts-custom-7

Oduševljeni smo izradom i kreativnošću ovog projekta. Pogotovo zato što je teško doći do delova kada se nalazite u oblasti Arktičkog kruga.

“Norveška je velika zemlja, ali retke delove je teško naći ili je veoma skupo,” rekao je Roel. “Zato je eBay moj dobar prijatelj. A kada prijatelji i porodica dolaze u posetu, dobiju listu delova koje donose!” U svojoj garaži ima veliki broj mašina, ali ne može određene materijale da seče, stoga se time bavi njegov rođak. Čeka ih oko dve nedelje.

Izvor: bikeexif.com