Vrelo na vršačkom asfaltu

Juče je na aerodromu u Vršcu vožena prva trka Otvorenog šampionata Srbije u roadrace i moto classic disciplinama. U roadrace disciplini voženo je pet trka, dok je u classicu voženo tri.

Pred otvaranje trke, prisutnima se obratio Dragoslav Kule Perišić koji je nakon intoniranja himne, najstarijeg učesnika na trkama, Savu Vesina iz Vršca nagradio peharom.

vrsac1 15 2

Ceremonija zvaničnog otvaranja je nastavljena, a Drgoslav Perišić, počasni građanin grada Vršca, nagrađen je zbog doprinosa u razvoju sporta u ovoj opštini. Da podsetimo, prva trka u novijoj istoriji moto trka u Vršcu vožena je 2001. godine, baš u organizaciji AMK Dijamant iz Aranđelovca.

vrsac1 15 1

Nakon svečanog otvaranja i dodele nagrada, usledila je prva trka dana. Današnji dan otvorili su takmičari klase 1000 SST, u kojoj je na subotnjim kvalifikacijama najbolje vreme postavio Miloš Milovanović.

Na startu prve trke pojavilo se sedam vozača, iako se za trku kvalifikovalo osam vozača. Danilo Mladenović je zbog kvara na motociklu morao da odustane od starta. Miloš Milovanović sigurno je krenuo sa prve pozicije na kojoj se zadržao do samog kraja trke.

Iza njegovih leđa, Goran Stojanović Mrsi i Nenad Petrović Divlji, nekoliko krugova su vodili borbu iz koje je kao pobednik izašao prošlogodišnji šampion Stojanović, dok je Petrović, koji se na stazu vraća posle nekoliko godina pauze, zauzeo najniži stepenik podijuma.

vrsac1 15 5

Drugi na stazu izlaze vozači klase 600 SSP, koja je zbog većeg broja učesnika odvojeno vozila. Nenad Stojanović imao je prvo vreme na startu, prošlogodišnji šampion Igor Arsić imao je drugo vreme, dok je novajlija u klasi, Dalibor Miletić startovao sa treće pozicije.

Miletić kreće sa starta i iz prve krivine izlazi kao vodeći. Stojanović je drugopasirani, a Arsić treći. Popularni Cvrle obilazi Dalibora i njih dvojica nastavljaju jak tempo, koji Arsić nije mogao da isprati. Sredinom trke Miletić posustaje i ostavlja Cvrleta na sigurnoj prvoj poziciji, dok Arsić kreće u napad na drugu poziciju.

Nekoliko krugova pre kraja Arsić u krivini pre boksa obilazi Miletića, ali odmah čini grešku i Miletić se vraća na drugo mesto, na kome je ostao do samog kraja trke. Igor Arsić je smanjio zaostatak za drugoplasiranim, ali mu je “ponestalo krugova” kako bi pokušao ozbiljniji napad na drugu poziciju.

Na kraju trke poredak je – Stojanović, Miletić, Arsić.

vrsac1 15 6

Treći su na stazu izašli najmlađi, takmičari klase 125 SP. Prvo vreme na treningu imao je Nikola Gajić, drugi je bio Nikola Kišprdilova, a treći Dragan Mišković. Na startu se pojavio i Đorđe Rakić koji je krenuo sa poslednje pozicije.

Gajić već u prvom krugu izbija na čelo kolone i tu se zadržava do kraja trke. Kišprdilov se sigurno držao na drugoj poziciji, ali ga je na kraju pretekao Rakić, koji je već u prvom krugu napravio grešku na kočenju, ali se vratio na stazu i stiže do druge pozicije.

Na startu klase našlo se čak devet takmičara, što izuzetno raduje, jer su baš iz ove klase stasali sadašnji šampioni većih klasa.

vrsac1 15 7

Vozači klase 600 Formula vozili su četvrtu trku dana. Nakon odličnih kvalifikacija, Predrag Isidorović samo je potvrdio da je u odličnoj formi, te je trku odvezao od prvog do poslednjeg kruga na prvoj poziciji.

Zbrku je na startu napravio Strahinja Kovačević koji je načinio prerani start, usled čega je kažnjen. Milan Lovrić držao se druge pozicije, ali je u krivini nakon povratnog pravca napravio grešku pri kočenju, usled čega gubi poziciju.

Bojan Nikolić dolazi do druge pozicije na kojoj ostaje do kraja trke. Milan Lovrić završio je kao drugi, a Isidorović kao prvoplasirani.

vrsac1 15 8

Poslednja trka dana u roadrace disciplini vožen je u klasi 1000 Formula. Na izlasku iz prve krivine Miroslav Mika Stanojević , koji je na jučerašnjim treninzima bio prvoplasirani. Branislav Jovanović bio je drugoplasirani, a Draženko Tintor treći. Na kraju pravca Tintor Dolazi do druge pozicije, koju ubrzo gubi. Tintor zatim pravi grešku na kočenju i trku završava bez pehara.

Jovanović nastavlja za Stanojevićem, koji u prvom krugu pravi nekoliko manjih grešaka, izbija na čelo i na prvoj poziciji ostaje do samog kraja trke, a Stanojević kroz cilj prolazi kao drugoplasirani.

Iza njihovih leđa vodila se bitka za treću poziju. Do samog cilja delovalo je kao da će debitant Radoslav Smiljković doći do pehara u prvoj trci, međutim pred samu liniju cilja ispred njega izbija Branislav Popović koji završava na najnižem stepeniku pobedničkog postolja.

vrsac1 15 4

Rezultati Moto Classic discipline biće objavljeni naknadno.