Svetsko TT Prvenstvo

Isle of Man TT kao poslednja stanica uličnih trka? Možda, ali ne pre 2018. godine.

Moto trke se održavaju na ostrvu Man još od 1907. godine a bile su i deo svetskog Grand Prix prvenstva od 1949. do 1976. godine kada je, nakon ponovnog bojkota glavnih vozača, opasna staza izbačena iz kalendara. Trke na ovom ostrvu su osamdesetih godina postale sastavni deo Formula TT prvenstva, svojevrsne preteče World Superbike-a.

U međuvremenu Isle of Man TT je postao zaseban događaj, a kako bi podstakla porast turizma vlada ovog ostrva je odlučila da ispita interesovanje za pokretanja novog svetskog prvenstva.
Ideja je bila da se tokom zime održi nekoliko trka u južnoj hemisferi i jugoistočnom delu Azije sa namerom da se finale održi u junu kao deo ubobičajnog TT Isle of Man-a. Uz to bi se deo trka održao u klasičnom formatu sa zajedničkim startom, a deo u TT stilu sa pojedinačnim startom.
Relokacija trke na prostore južne hemisfere znači mogućnost privlačenja dodatne publike zbog vansezonskog održavanja. Uostalom i Dakar ima deo popularnosti zahvaljujući svom januarskom terminu. Još jedan razlog za održavanje trka na područiju južne hemisfere su i liberalnija pravila Azije po pitanju uličnih trka koje su u Evropi zabranjene.

Za sada se sve svodi na pokretanje inicijative i traženje osobe koja bi preuzela prava i obaveze oko organizovanja takvog prvenstva. U slučaju velike zainteresovanosti usledilo bi takmičenje, a zatim i postepeno uvođenje u posao, tako da bi svetsko TT prvenstvo u tom formatu moglo da počne tek 2018. godine.