Sve je spremno za četvrti Xross Challenge

Planina Tara još jednom ugostiće takmičare na najvećoj i najpopularnijoj hard enduro trci u Srbiji – Xross Challenge.

Nakon što je prošle godine premašio sva očekivanja i pomerio granice, Xross Challenge se ove godine vraća sa novim, većim izazovima. Ovogodišnji Xross Challenge okupiće blizu 200 vozača koji će na svojim motorima ući u duel sa surovim reljefom planine Tare od 26. do 28. maja.

Trka će se voziti u tri kategorije A – pro, B – ekspert i C –hobi, a vozače očekuju puna tri dana endure vožnje. Prvi dan (petak 26. maj) rezervisan je za prolog i 55km enduro vožnje. Drugog dana (subota 27. maj) voziće se hard enduro u dužini od 90km, a poslednjeg dana (nedelja 28. maj) vozači će se suočiti sa 55km extreme endura. Xross Challnege trka uvršćena je u kalendar Alpe Adria Extreme Enduro Championship (AAEEC) i boduje se za taj šampionat po njihovom sistemu bodovanja.

Za ovogodišnji izazov prijavilo se oko 200 vozača iz Srbije, Makedonije, Bosne i Herecegovine, Slovenije, Austrije, Nemačke, Poljske i Češke koji će sledeće nedelje testirati svoju agilnost i izdržljivost na Tari. Među njima je i aktuleni šampion Filip Bertl.

Radujem se povratku na Taru koja je predivna lokacija za Hard Enduro trku. Čujem da su organizatori spremili neke nove delove staze pa se radujem da vozim po njima i borim se za pobedu – rekao je ovaj mladi Austrijanac.

Na listi vozača našao se i favorit domaće publike, Slovenac Miha Špindler koji je 2015. godine trijumfovao na najvećoj srpskoj Hard Enduro trci, a prošlogodišnju završio na trećem mestu.

Sa Xross Challenge trke pamtim sve, a najviše dobru organizaciju, organizatori nas uvek lepo dočekaju. Osim toga staza na Tari je takva da odgovara i meni koji sam iskusniji vozač, ali i onima sa malo manje iskustva od mene, pa je zanimljivo što mogu da je voze različiti profili vozača. Jedva čekam da se ponovo družimo ovog vikenda, daću sve od sebe i nadam se dobrim rezultatima, ali ako ih i ne bude – nije kraj sveta – poručuje Špindler.

Prošle godine se oko 150 vozača suočilo sa surovom lepotom ove planine, boreći se pritom i sa vremenskim rolerkosterom u kome su se smenjivali sunce i pljuskovi. U borbi za titulu videli smo neke od najboljih svetskih extreme enduro vozača i, očekivano, upravo oni su se našli na podijumu, ali to nije bila ni malo laka pobeda – kao što možete i videti u highlights videu:


I ove godine najveću hard enduro trku u Srbiji podržali su GoPro, GRAWE, BMW Motorrad, Honda, Motobike, Mitas, Beta Motorcycles, Red Bull i Aqua Viva, a i nama je zadovoljstvo što ćemo i ove godine pokrivati ovaj događaj. Takođe podsećamo vozače da je do trke vožnja po Tari strogo zabranjena.

Šta je ove godine Xross Challenge spremio za takmičare ostaje da vidimo od 26. do 28. maja na Tari!
Foto: Predrag Vučković – Extreme Photographer