Off-road vikend za pamćenje: Vejd Jang odbranio Xross Challenge tron!

Kakav vikend! Šesto izdanje Xross Challenge trke je iza nas i po svemu sudeći i biće to jedno od onih off-road iskustava koji će se još dugo prepričavati i pamtiti. Izazov je prihvatilo 130 vozača iz 14 zemalja, a donekle očekivano – pobedu je odneo prošlogodišnji šampion i jedan od najboljih hard enduro vozača sveta, Vejd Jang (23) iz Južnoafričke Republike. Tokom tri dana vozači su odvozali oko 200 kilometara trasa koje vode kroz prelepu ali surovu Taru, suočavajući se pritom sa teškim preprekama i izazovima, a tokom celog vikenda pratilo ih je sunce i izuzetno toplo vreme. Pored takmičarskog dela održan je i prvi BMW Motorrad Adventure Ride na kome je oko 50 vozača adventure motora uživalo vozeći se prelepim delovima Tare.

Kameni most vozači su savladavali poslednjeg dana trke / Foto: Bogdan Kosanović

Da sumiramo utiske od početka. Posebno nas raduje što smo ove godine imali vozače koji su po prvi put na Xross Challenge trci, a koji su došli iz Rusije, Poljske, Slovenije, Austrije i ostalih zemalja, a koliko čujemo Xross Challenge je opravdao ili čak i nadmašio njihova očekivanja. Oni su na Tari bili dva dana pre trke i učestvovali u Xross enduro turama ovom prelepom planinom, ali po delovima koji se nisu vozili na trci. Prvi dan trke bio je petak kada se vozio Prolog odnosno classic enduro trka i Akrapovič Super Test koji je bio pravi spektakl za publiku. Vejd Jang je bio prvi i na trci i na Akrapovič Supertestu, dok su se Matija Zec i Teodor Kabakčijev sve vreme borili za drugo mesto. Detaljnije o prvom danu možete čitati OVDE – a tu su i fotke.

Mihin potok je bio veliki izazov za vozače / Foto: Vladimir Mladenović

ubota, najteži i najduži dan na Xross Challenge trci doneo je vozačima 90 km hard endura preko najsurovijeg terena na Tari. Nije bilo blata i kiše, pa je trka bila brza i izuzetno prašnjava – a izazov jednako veliki. Pa je tako Mišolovka i ove godine zadala glavobolju takmičarima i mnogima je bila potrebna pomoć publike da stignu na vrh. Vejd Jang je i tog dana prvi stigao na cilj, a pratili su ga Kabakčijev i Maciej Loboz. A u u subotu je održani BMW Motorrad Adventure Ride koji smo organizovali u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerima, kompanijama Delta Motors i Delta Automoto. U vožnji koja je vodila preko najlepših predela Tare učestvovalo je 70 vozača koji kažu da je bilo dovoljno izazovno da proradi adrenalin i da se probudi avanturistički duh. Nakon toga, na Kaluđerskim barama bio je postavljen Honda poligon na kome su mogli da testiraju svoju spretnost, ali i da od iskusnih instruktora dobiju korisne savete o off-road vožnji. Fotografije sa drugog dana i utiske vozača možete pogledati i pročitati – OVDE.

Publika je bodrila vozače na teškim deonicama / Foto: Vladimir Mladenović

Poslednjeg takmičarskog dana na Xross Challenge pred vozačima je bila kratka trasa od 50 km sa tehnički zahtevnim detaljima i nekim novim rutama koje su posebno namučile i one najspretnije. Čuveni Mihin potok bio je izuzetno težak čak i za Vejda Janga, ali je podrška publike svakako bila dodatni atom snage svima njima, da ipak istraju do kraja. Očekivano, Jang je na cilj stigao prvi, osvojio trku i odbranio tron od prošle godine.

Nezaustavljiv: Vejd Jang ponovo šampion Xross Challenge trke / Foto: Attila Szabo

“Imao sam vrlo dobar vikend budući da sam bio prvi sva tri dana. Posebno sam uživao drugog dana koji se vozio u planini, to je ujedno bio najduži i najizazovniji dan i verovatno moj najbolji. Kroz celu trku je bilo izazovnih delova kao na primer Mišolovka drugog dana ili Mihin potok poslednjeg dana, gde smo naišli na neke teške elemente koje, da budem iskren, nisam očekivao, ali nisam imao tehničkih problema, sve sam odvozao glatko i zaista sam uživao i na tim teškim deonicama. Sve u svemu uživao sam na Xross Challenge trci, jako je dobro što se koriste GPS-ovi, jer kada voziš sa GPS-om znaš da si na pravoj trasi i nema poteškoća sa markerima, a takođe smo imali treker u rancu tako da su ljudi širom sveta lao mogli da prate trku. Organizacija je odlična, sve je teklo po planu, Xross Challenge ima odlične trase, neki delovi su teški i izazovni i prilično stavljaju vozače na test, ali su vozljivi, jedino mi se nisu dopali delovi sa velikom travom” – preneo nam je utiske Jang, koji je sada drugi takmičar koji je dva puta zaredom pobedio na Xross Challenge trci, pre njega je to uradio Filip Bertl iz Austrije 2016. i 2017. godine.

Na Xross Challenge cilj u Kamenolomu, posle Janga stigao je Matija Zec, međutim zbog lošijeg rezultata drugog dana trke u ukupnom plasmanu je ipak treći, dok je drugo mesto na podijumu pripalo Teodoru Kabakčijevu iz Bugarske.

Pobednici u PRO klasi: Kabakčijev, Vejd i Zec (s leva na desno) / Foto: Bogdan Kosanović

“Srećan sam zbog svog rezultata na trci, otpočeo sam kao drugoplasirani i uspeo da sačuvam tu poziciju do kraja. Za mene je najteži bio Mihin potok, nismo imali trakciju i bilo je baš teško. Ali to je ok, mislim, moraš imati takve delove na hard enduro trci, zato se i zove hard enduro – mora biti teških momenata. Tokom sva tri dana tase su bile dobre, nisu bile previše teške, ali sam definitivno osećao pritisak dok sam vozio, tako da verovatno je u tome njihova težina. Dopao mi se Prolog, vožnja kroz planinu, sve vreme smo bili okruženi lepim predelima. Atmosfera na Xross Challenge trci je vrlo prijateljska, bilo je zabavno razmeniti iskustva sa ostalim vozačima, naročito sa Vejdom – uvek čuješ nešto korisno što ti može pomoći u vožnji. Sve je bilo savršeno, definitivno ću se vratiti i sledeće godine” – rekao je Kabakčijev.

Pobednici u EXPERT klasi: Rabar, Petelin i Zupan (s leva na desno) / Foto: Bogdan Kosanović

Dvostruki Xross Challenge vice-šampion i ovoga puta je bio na podijumu, ali na trećem mestu.

“Meni je poslednji dan trke bio najbolji jer se nisam puno gubio kao u subotu. Trasa je bila najbolje označena, a takođe je i teren bio najzahtevniji. Bilo je suvo i bila je brza trka. U subotu sam startovao prvi, ali me je Vejd prešao i jedno vreme sam vozio iza njega, međutim izgubio sam GPS signal i zalutao u šumi i nikako nisam mogao da se vratim na trasu. Tu sam izgubio dosta vremena i završio trku na petom mestu, ali sam poslednjeg dana nadoknadio izgubljeno vreme. Kad se izgubiš ili jako padneš, teško je jer ne možeš da voziš kao pre, malo se poremetiš i ispadneš iz ritma. Mislim da konkurencija ove godine nije bila teška, sam sam kriv što sam se izgubio, ustvari to što se meni desilo moglo se desiti bilo kome. I treće mesto je skroz ok” – rekao je Zec.

Pobednici u HOBBY klasi: Vrcon, Juraszek i Žugič (s leva na desno) / Foto: Bogdan Kosanović

A i EXPERT klasa dobila je novog-starog šampiona – Marka Petelina iz Slovenije, na drugom mestu bio je Mirjan Rabar iz Hrvatske, a na trećem Tomaž Zupan iz Slovenije. U HOBBY klasi najbolji je bio Maciej Juraszek iz Poljske, a pratili su ga Rok Vrčon i Franci Žugič iz Slovenije. Među Veteranima mesto na postolju izborili su – Gorazd Krajger i Klemen Setnikar iz Slovenije, kao i Stefan Schlaf iz Austrije. Jedina dama koja je završila trku je Tjaša Fifer iz Slovenije.

Tjaša Fifer jedina u kategoriji žena koja je završila trku / Foto: Bogdan Kosanović

Xross Team se zahvaljuje svim vozačima, partnerima i sponzorima koji su omogućili ovu trku, publici koja je bodrila takmičare, kao i svima onima koji su na bilo koji način doprineli Xross Challenge trci.

Prelepa Tara / Foto: Vladimir Mladenović

Naslovna fotografija: Attila Szabo / Xross
Izvor: xross-team.com