Novitet po starom receptu: Z900RS

Nakon omaž koncepta Z1 koji je izazvao obilje interesovanja i povlačenja poslednjeg retro modela iz ponude, W800, Kawasaki je predstavio novi retro model – Z900RS, i premašio sva očekivanja.

Novi retro je potpuno uspešna posveta kultnom modelu Z900 iz 70-ih godina prošlog veka a u odnosu na osnovni Z900 streetfighter dodatno je obogaćen kontrolom proklizavanja, radijalnim kočionim cilindrom i klještima, kao i farom u potpunoj LED tehnologiji.

Čelični okvir posebno je dorađen kako bi se uklopio rezervoar klasičnog, suzastog, oblika a čak je i rep klasičnog oblika, kako bi i prelepo sedište došlo do izražaja. Iako je visina sedišta porasla za 40mm niži vozači ne moraju da se brinu jer je Kawasaki obezbedio i nižu varjantu.

Agregatu je posvećena posebna pažnja, estetski su na cilindre dodata rebra koja podsećaju na stare vazduhom hlađene agregate a kriva snage pomerena je ka srednjim obrtajima i usmerena na obrtni moment. Iako je maksimalna KS smanena za 14KS (na 111KS) a težina porasla za 5kg Kawasaki obećava da su vozne karakteristike osetno unapređene. Posebni detalji su 4u1 izduvni sistem i livene felne sa tankim kracima koji podsećaju na klasične, žbicane.

Ni instrumenti nisu nasleđeni sa postojećih modela, dva klasična okrugla instrumenta izgledaju kao iz 70-ih, a digitalni displej među njima moguće je pokriti za potpuni retro doživljaj. Njih stilski prati i okrugli far, čijih šest LED komora resipaju svetlost tako da se na prvi pogled čini da je u faru klasična sijalica.

Iako cene još nisu objavljene jasno je da će novi Z900RS biti skuplji od osnovnog modela ali tehnička unapređenja i retro šmek nikada nisu bili jeftini. Do pojave na drumovima možemo uživati u studijskom snimku i fotografijama nove retro perjanice.