Marquez do pete pobede u sezoni pred domaćom publikom

Marc Marquez je nakon odlične vožnje došao do pete pobede u sezoni, nakon čega je uvećao svoju prednost u šampionatu.

Za razliku od jutarnjeg zagrevanja i guste magle koja je pokrila celu stazu, pred početak MotoGP trke uslovi za vožnju su bili idealni. Temperatura vazduha je iznosila 21.6ºC, dok je temperatura staze bila 26.9ºC. Jorge Lorenzo je imao odličan start i već u prvoj krivini je došao do prve pozicije. Maverick Vinales je pao na 2. poziciju, dok je Rossi bio na poziciji broj 3. Andrea Dovizioso je takođe imao odličan start i uspeo je da se nađe na 4. poziciji ispred Marca Marqueza. Valentino Rossi je u krivini broj 12 uspeo da pretekne svog timskog kolegu, a Vinales dve krivine pre kraja prvog kruga gubi poziciju od Doviziosoa i od Marqueza. Jorge Lorenzo je nakon prvog kruga imao prednost u odnosu na drugoplasiranog Rossija od sedam desetinki, dok je razlika između Dovija i Marqueza bila samo jednu desetinku. Maverick Vinales je u tim trenucima gubio priključak sa vodećima, pa je njegov zaostak za četvrtoplasiranim Marquezom bio 1,5s. Nakon prva četiri kruga, plasman prve desetorice je bio sledeći: Lorenzo, Rossi, Dovizioso, Marquez, Vinales, Pedrosa, Crutchlow, A. Espargaro, Kallio i Alvaro Bautista.

U petom krugu, razlika između Lorenza, Rossija, Dovija i Marqeuza je bila samo devet desetinki. Pred kraj istog kruga Karel Abraham je doživeo pad u krivini broj 8, zbog čega je bio primoran da završi svoje učešće u Aragonu. U istom krugu u poslednjoj krivini, Marc Marquez napada Doviziosoa i dolazi do pozicije broj 3, dok je Rossi smanjio razliku u odnosu na Lorenza na jednu desetinku. Pred kraj sedmog kruga, Marquez je pokušao da napadne Rossija u krivini broj 16, ali je napravio grešku na kočenju i ušao u krivinu širom putanjom. Srećom, Španac je uspeo da zadrži treću poziciju i da ne dozvoli Doviziosou da se vrati ispred njega. U narednom krugu Marquez opet pravi grešku i u krivini broj 12 pretiče i Rossija i Lorenza, ali izleće malo van staze i srećom nije došao u kontakt sa vodećom dvojicom. To je bila njegova već druga velika greška, nakon koje je opet uspeo da se vrati ispred Andree Doviziosoa na treću poziciju. Nakon prvih 10 krugova, plasman prve desetorice je bio sledeći: Lorenzo, Rossi, Marquez, Dovizioso, Vinales, Pedrosa, Crutchlow, A. Espargaro, Bautista i Mika Kallio.

Andrea Dovizioso je u 10. krugu u 16. krivini na kratko došao do treće pozicije ispred Marqeuza, ali je Španac u poslednjoj krivini pred startno – ciljni pravac povratio svoju poziciju. Valentino Rossi je u 12. krugu izgubio priključak u odnosu na Lorenza, pa je razlika između njih bila 0,685s. U poslednjoj krivini istog kruga, Marquez dolazi do druge pozicije ispred Rossija, dok je Pedrosa u istoj krivini došao do pete pozicije ispred Vinalesa. Deset krugova pre kraja, Marquez opet pravi manju grešku i odalzi šire u prvoj krivini, a razlika između njega i Lorenza je bila oko pola sekunde. Dani Pedrosa je u tim trenucima počeo da hvata priključak sa vodećom četvorkom, pa je razlika između njega i Doviziosoa bila 0,133s. Pred kraj devetog kruga u 16. krivini Pedrosa dolazi do četvrte pozicije ispred Doviziosoa, dok je Marquez bio na zadnjem točku Jorgea Lorenza. Marquez u narednom krugu u krivni broj 12 dolazi do prve pozicije ispred Lorenza, dok Pedrosa na pravcu pred 16. krivinu dolazi do treće pozicije ispred Rossija. Cal CRutchlow je 7 krugova pre kraja izleteo van staze u krivini broj 14. Pet krugova pre kraja, plasman prve desetorice je bio sledeći: Marquez, Lorenzo, Pedrosa, Rossi, Dovizioso, Vinales, A. Espargaro, Bautista, Zarco i Pol Espargaro.

Maverick Vinales je pred početak tog petog kruga uspeo u 16. krivini da dođe do pete pozicije isrped Andree Doviziosoa. Četiri kruga pre kraja, Dani Pedrosa postavlja najbolji krug trke u vremenu od 1m 49, 140s. Početkom narednog kruga u prvoj krivini na kočenju, Vinales dolazi do četvrte pozicije ispred Rossija. Dani Pedrosa u istom krugu u 12. krivini dolazi do druge pozicije isrped Jorgea Lorenza, dok je Aleix Espargaro došao do šeste pozicije ispred Doviziosoa. Marc Marquez je na kraju uspeo da dođe do svoje pete pobede u sezoni, dok su se na pobedničkom postolju još našli odlični Dani Pedrosa i Jorge Lorenzo. Maverick Vinales je morao da se zadovolji 4. pozicijom, dok je povređeni Rossi trku završio na petoj poziciji ispred Aleixa Espargara, Andree Doviziosoa i Alvara Bautiste. Johann Zarco je trku završio na 9. poziciji ispred Pola Espargara, a poene su još osvojili: Mika Kallio, Andrea Iannone, Jack Miller, Scott Redding i Tito Rabat.

Naredna trka se vozi za tri nedelje u Japanu na stazi Motegi od 13. do 15. oktobra.

Izvor i foto: motogp.rs