Lorenzo smanjuje razliku

Pred 67 hiljada posmatrača na stazi Aragon u Španiji Jorge Lorenzo na svoj upečatljiv način došao je do šeste pobede ove sezone i 60. u svojoj karijeri.

Lorenzo je startovao odlično, obišavši Marqueza na pol poziciji i izbivši na čelo. Andrea Ianone sledio je Lorenza kroz prvu krivinu a Marquez je ubrzo uvideo da Lorenzo ne sme umaći, obišavši Ianonea nakon par krivina. Rossi takođe nije planirao da dozvoli Lorenzu da previše umakne, no šesto startno mesto nije mu pomoglo, prvi krug završio je na petom mestu, iza Danija Pedrose.
U drugom krugu desilo se nešto potpuno neočekivano, taman kad je sustigao Lorenza Marquez je prejako i preduboko kočio usled čega je izgubio prednji točak i pri padu nepovratno oštetio motocikl.

marquez aragon 15

To je Ianonea vratilo na drugo mesto a Lorenzu dalo dosta mesta za disanje, mesta za koje su Pedrosa i Rossi imali druge planove. Obišavši Ianonea Pedrosa i Rossi upustili su se borbu za drugo mesto, ni jednom ne ugrozivši Lorenzovo vođstvo. Tokom većeg dela trke izgledalo je da Yamaha nema dovoljno brzine da na Aragonu u duelu parira Hondi, no u poslednjim krugovima Rossi je neumoljivo napadao a Pedrosa, ni nalik na uobičajenog sebe, se grčevito branio, ne dopustivši ni jednom italiju da se zadrži na drugom mestu. Borba je kulminirala kontaktom i izguravanjem Rossija sa staze kada je Pedrosa odlučio da povrati poziciju sa unutrašnje strane krivine 7. Rossi je nakon toga nastavio da pokušava da sustigne Pedrosu ali bilo je prekasno, Pedrosa je završio 9 stotih ispred Rossija a 2.6 sekundi iza ubedljivog Lorenza. Ducatijev dvojac Ianone-Dovizioso zauzeo je četvrto i peto mesto.

Lorenzova pobeda smanjila je vođstvo italijana u generalnom plasmanu za 9 poena i ona sada iznosi 14 poena prednosti, sa još četiri trke do kraja ovogodišnjeg takmičenja.
Marquez se na trećem mestu nalazi sa svega 8 poena prednosti ispred Ianonea.