KTM 1290 Super Adventure

Nakon što smo prošle godine imali priliku da se upoznamo sa novim 1190 Adventure R modelom ProMoto centar, ovlašćeni distributer KTM motocikala za Srbiju, ponovo nam je izašao u susret, ovaj put sa novitetom sa EICMA sajma, novim vrhom adv ponude, modelom 1290 Super Adventure.

Pored 1290 Super Duke modela ljubitelji turing vožnje nisu bili potpuno oduševljeni standardnim 1190 Adventure modelom a KTM je već radio na rešenju, drumski orjentisanom adv sport turing modelu Super Adventure. On iz V2 agregata zapremine 1301ccm izvlači 160KS, 20 manje od Super Dukea, koji se koriste kroz 4 vozne postavke: sportske, ulične, kišne i terenske, koje ne kontrolišu samo konjskim snagama već načinom razvitka snage, odazivu na gas, kontrolom proklizavanja i ABS sistemom. Na primer, u terenskoj postavci ABS će dozvoliti vozaču da blokira zadnji točak ali ne i prednji. Naravno, u pitanju je najsavremeniji ABS sistem za motociklima, Bosch 9ME sa KTM MCS sistemom (koji omogućava kotrolisano kočenje u nagibu), koji u kombinaciji sa Brembo kočionim sistemom čini verovatno najbolji kočioni sistem trenutno dostupan na nekom motociklu.

1290sa 10

Za prenos svih sila ubrzavanja i usporavanja na podlogu, putem žbicanih naplatak od 19 (napred), odnosno 17 (nazad) cola zaduženo je elektronski podesivo WP ogibljenje sa 200mm hoda, kako napred tako i pozadi, spremno za sve izazove turing vožnje, u paru ili solo, sa prtljagom i bez njega.

1290sa 7

Tu je standardan, unikatan, KTM-ov sistem ugaonih farova koji se pale u nagibu, kako bi nadomestili nedostatak svetlosti u krivinama. Oni su integrisani u maske rezervoara, koji je porasta sa 23l na 1190 modelu na impresivnih 30 litara. Povećanje rezervoara, kao i redizajniranje prenjih maski, dovelo je poboljšane zaštite od vetra, što u kombinaciji sa udobnijim i podesivim sedištem komotno skida sa Super Adventurea etiketu spartanskog, tvrdog, motocikla, tipičnu za austrijsku marku.

1290sa 5

1290sa 6

1290sa 3

Mišljenje autora je da je ovim modelom KTM odlično zaokružio svoju adv ponudu velike kubikaže, kao i da je vreme da svoju pažnju usmeri malo ka modelima srednje kubikaže gde već više godina nema ni jedan prisutan model. Taj utisak potkrepljuje i stanje na tržištu gde je novi model u glavnom rasprodat, trend koji nije obišao ni naše tržište, tako da ako želite da se obnovite moraćete malo da sačekate, porudžbine su u toku.

1290sa 9

1290sa 8

1290sa 4

1290sa 1

1290sa 2