BMW eCall sistem za hitne slučajeve

BMW je predstavio eCall sistem koji šalje uzbunu, u slučaju nezgode, i mesto na kome se nezgoda dogodila.

Inteligentni sistem za hitne slučajeve će biti dostupan na motociklima početkom 2017. godine, ali u početku samo u Nemačkoj, dok se ne proširi po Evropi i ostatku sveta.

Sistem se može aktivirati automatski ili manuelno nakon čega šalje lokaciju pomoću satelita potom poziva BMW centralu koja će poslati ekipu za spasavanje.

BMW eCall sistem za hitne slučajeve-2

BMW je objasnio nekoliko mogućnosti eCall sistema:

Automatsko aktiviranje u slučaju težeg pada ili sudara

Poziv za hitne slučajeve je automatski aktiviran bez vremenskog odlaganja i poziva BMW centralu. Centrala ostaje na vezi sa ugroženim vozačem dok ne stigne tim za hitne slučajeve. Pomoć se šalje i u slučaju da se ugroženi vozač ne odaziva.

Automatsko aktiviranje u slučaju lakšeg pada ili sudara

U ovom slučaju poziv sa hitne slučajeve je odložen 25 sekundi. Ako nije potrebna pomoć, vozač može ukinuti poziv pritiskom na dugme. U slučaju da poziv nije otkazan sistem poziva centralu, šalje se lokacija i tim za hitne slučajeve izlazi na teren kao i u slučaju težeg pada ili sudara.

Manuelno aktiviranje

U ovom slučaju eCall sistem je aktiviran pritiskom na SOS dugme koje se nalazi na desnom kraju kormana. Ako je eCall aktiviran manuelno razgovor sa operaterom je obavezan pre nego što se preduzmu bilo kakve mere. Ovde se takođe može ukinuti poziv pritiskom na dugme ili gašenjem motocikla. Manuelna eCall aktivacija se može pokrenuti isključivo ako motocikl stoji u mestu i ako ima kontakt.

BMW eCall sistem za hitne slučajeve-3

Cena eCall sistema još nije poznata.