Crutchlowu druga pobeda

Izvanredni Britanac Cal Crutchlow stigao je do druge pobede u sezoni 2016, ostavivši iza sebe Valentina Rossija koji je bio nemoćan iza Crutchlowa.

Trkom je poveo Pol Espargaro, da bi u drugom krugu Marquez preuzeo vođstvo i dao se u beg u odnosu na vozače koji ga prate. To mu je išlo za rukom, dok su ga pratili Crutchlow i braća Espargaro.

Ipak Marquez je po prvi put ove sezone prešao granicu i završio u šljunku, te je Crutchlow preuzeo prvu poziciju. Za to vreme, Rossi koji je startovao sa 15 pozicije stigao je do druge pozicije i dao se u lov na Britanca, ali mu to nije pošlo za rukom, tako da se morao zadovoljiti drugom pozicijom.

Za treću poziciju vodila se velika bitka između Aleixa Espargara, Mavericka Vinalesa i Andree Doviziosoa. Pet krugova pre kraja Aleix Espargaro pada, a treća pozicija na kraju pripala je Vinalesu.

Pol Espargaro i Jorge Lorenzo bili su tokom trke usamljeni na svojim pozicijama pet i šest, dok se za sedmu poziciju borilo čak sedam vozača.

Na kraju, kroz cilj kao sedmoplasirani prolazi Redding, ispred klupskog Bradleya Smitha, kolege Petruccia i domaćina Jacka Millera. Povratnik Nicky Hayden pao je u pretposlednjem krugu nakon borbe za Millerom i tako izgubio priliku da se bori za poziciju sedam.

Jedanaesta pozicija pripala je Stefanu Bradlu i Apriliji. U bodovima su još i Bautista, Hernandez, Laverty i još jedan domaći vozač Jones.

Crutchlow je na ovaj način postao prvi Britanski vozač koji je trijumfovao u Australiji.