Završen je prvi WSBK vikend sezone 2016

Dve trke svetskog suberbike šampionata i trka svetskog superbike šampionata otvorile su sezonu drumskih trka, na stazi Philip Island u Australiji.

Pobedu na prvoj WSBK trci, voženu u noći između petka i subote po našem vremenu, odneo je fantastičan Jonathan Rea na Kawasakiju. Trku je poveo Reain timski kolega Sykes, koji je izgubio vodeću poziciju nakon šest krugova, da bi zatim izgubio još četiri pozicije, završivši prvu trku na petom mestu. Poslednjih šest krugova trke obeležila je borba između Reae, Daviesa (Ducati) i Van der Marka (Honda) u kojoj je Rea na trenutak izgubio prvu poziciju tokom poslednjeg kruga. Na četvrto mesto stigao je Giugliano na Ducatiju. Nicky Hayden, pridošlica iz MotoGP, dovezao je svoju Hondu do devetog mesta.

wsbk-phillip-island-2016-1

Sezona 2016. za WSBK donela je izmene u vidu pomeranja trka na dva dana a supersport kategorija dobila je superpole kvalifikacije. Prvi superpole osvojio je aktuelni šampion klase, Turčin Kenan Sofuoglu. Trku, voženu u noći između subote i nedelje, sat i po pre WSBK trke, po našem vremenu, obeležila su brojna izletanja i padovi (Cluzel, Zanetti, Sofuoglu), kao i odlučni dueli na podijumu su se našli: Krummenacher (Kawasaki), Caricasulo (Honda) i West (Yamaha). Caricasuloa i Westa kroz cilj je delilo svega 0,014s razlike!

wsbk-phillip-island-2016-2

Drugu WSBK trku poveo je ponovo Sykes, da bi nakon 10 krugova napravio grešku koju su iskoristili Rea, Van der Mark i Davies, kao i Giugliano, Hayden i Sylvain Guintoli. Van der Mark zauzeo je čelo kolone nakon izletanja Sykesa ali su ga ubrzo obišli Rea i Davies. Davies je u poslednjek krugu trke pao, što ga nije sprečilo da ipak završi trku. Rea je odneo još jednu pobedu a pratili su ga Van der Mark i Giugliano, dok je Hayden u poslednjim trenucima trke izgubio treću poziciju i završio kao četvrti.

wsbk-phillip-island-2016-3