Yamaha VMAX odlazi u istoriju!

Pozdravite se sa Yamahom VMAX, motociklom koji od 2017. neće više ispunjavati Euro 4 emisione regulative koje stupaju na snagu.

Ovo su poslednji meseci ovog motocikla.

VMAX, ili V-Max, kako je ranije bio poznat, iza sebe ima više od tri decenije dugu istoriju, koja se polako bliži kraju. Lansiran 1985, uz veliko osveženje (i promenu imena) 2008, predstavlja tehnički izuzetno potkovanu mašinu.

Njegov V4 agregat, zapremine 1.679 kubika, proizvodi 200 KS na 9.000 o/min i 166,8 Nm obrtnog momenta na 6.500 o/min, a sa konačnim poboljšanjima na sistemu upravljanja agregata i sa novim ramom, motocikl je dobio na kontroli i ponašanju u vožnji.

yamaha vmax odlaz 1

Uz standardni model, VMAX je poslednjih godina dobio i specijalne verzije, od kojih treba izdvojiti Carbon i slavljenički 60th Anniversary.

Ipak, na polju emisije ugljen-dioksida, VMAX neće dalje od Euro 3 standarda, što znači da od 1. januara više neće biti drumski legalna mašina. Glasine navode da Yamaha nije zainteresovana za Euro 4 verziju ovog motocikla, pre svega jer su tzv. “powercruiser” modeli izašli iz mode.

Izvor: moto-berza.com
Autor: Nikola Lasica