Yamaha MT-125

Motocikli manjih radnih zapremina i snage često su gabaritno mali i sa delovima koji ne izgledaju moćno i stoga su često odbojni upravo onima kojima su namenjeni – početnicima. Jamaha je prepoznala problem i pored svog višedecenijski popularnog modela YBR 125 i upravo osveženog YZF R-125 izbacila novi model MT linije, MT-125.
Izgledom novi MT-125 zaista ne liči na “mali” motocikl već podseća na veće modele, MT-07 i MT-09. U Jamahi igraju upravo na to da će izgled privući nove vozače i nadmašiti jedinog konkurenta, KTM-ov Duke 125.

Dok izgledom podseća na veće modele iz MT linije tehnički MT-125 zasnovan je na obnovljenom modelu YZF R-125, od koga je preuzeo Deltabox aluminijumski ram i jednocilindrični četvorotaktni agregat zapremine 125ccm sa direktnim ubrizgavanjem. Maskimalna snaga od 14.79 konjskih snaga u okviru je propisa za početnike.
USD viljuske od 41mm, mono amortizera sa podešavanjem opterećenja, plutajućeg diska od 292mm i radijalnih kandži ne bi se postideli ni daleko veći motocikli, što samo doprinosi poželjnosti nove Jamahe.

Dobrom izgledu motocikla doprinose LED far i digitalna instrument tabla sa 3 dela, na kojoj se pored trenutne brzine i broja obrataja nalaze i podaci o prosečnoj potrošnji, količini goriva u rezervoaru, trajanju putovanja, servisnom intervalu, prosečnoj brzini…
Stop svetlno nalazi se na neuobičajenom mestu, ispod sedišta suvozača, i na njega se nastavlja nosač teblice i migavaca.
U odnosu na R-125 novi MT ima veći ugao zaokreta viljuške i nogostupe postavljene više ka napred koji zajedno sa širokim kormanom diktiraju uspravljeni položaj tela i čine da se 138kg težak motocikl vozi sa lakoćom.

Nova Jamaha biće dostupna u tri boje: mat crnoj, mat crvenoj i belo-plavoj kombinaciji.
Najavljeno je da će početna cena biti ispod 5000€