MotoGP Catalunya Spain 2014

Protekli vikend obeležili su 65. rođendan svetskog moto šampionata, prva dvostruka pobeda srodnika u istoriji, 100. pobeda Honde u četvorotaktnoj eri i definitivan povratak Jamahe u borbu za prvo mesto.

Turistički trofej ostrva Man 1949. godine bile su prve trke koje su se bodovale za FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme – Svetska motociklistička federacija) svetski šampionat, preteču današnjeg MotoGP šampionata. 13. juna 1949. godine na prvoj trci koja se računala za svetski šampionat, trci klase 350 kubika, pobedio je britanac Fredi Frit na Veloćetu.
65 godina kasnije, u na stazi Katalunja u Španiji, u kraljevskoj klasi trijumfovao je Mark Markez na Hondi ali tek nekon čto je njegov mlađi brat Aleks odneo pobedu u Moto3 kategoriji.

2001. godina bila je poslednja godina svetskog šampionata na dvotaktnim prototipovima od 500 kubnih centimetara radne zapremine, a njen kraj obeležio je uspon nove zvezde, Valentina Rosija.
2002. godine svetski šampionat menja ime u MotoGP i prelazi na četvorotaktne prototipove zapremine 990ccm. Poslednji šampion dvotaktne ere postao je prvi šampion četvorotaktne.
Ono što je Rosi započeo 12 godine kasnije Markez je zaokružio, donevšti Hondi stotu MotoGP pobedu u 4t eri na 65. rođendan šampionata.

Rosi, na Jamahi, je vodio veći deo trke ali su ga Markez i Pedrosa prestigli da bi u poslednjem krugu Pedrosa Dodirnuo Markezov zadnji točak, što je Rosiju otvorilo prostor da se vrati na drugo mesto i napadne Markeza, ali za to ipak nije bilo prostora i Rosi je završio pola sekunde iza mladog španca.
Rosi je izjavio da je ovo za njega bila najbolja trka do sada. Isto ne bi ponovio Dani Pedrosa, koji je imao visoka nadanja nakon osvajanja pol pozicije, iako je zabeležio dobar rezultat i uspeo da prati i napada svog timskog kolegu.
Rosijev timski kolega, Horhe Lorenco, nije uspeo da prati tempo vodećeg trojca i trku je proveo na četvrtom mestu, nakon ranog vođstva.
Nakon Lorenca kroz cilj je prošao Stefan Bradl koji je vozio svoju trku za peto mesto.
Sledili su ga Alejks Espargaro (najbolji open) i stariji brat Pol Espargaro.

Serija loših rezultata produžila se za Kala Kračlua (Dukati) i Alvara Bautistu (Gresini Honda) koji su se povukli zbog tehničkih problema.

Nakon sedam trka stanje u šampionatu je sledeće:

1 93 Marc MARQUEZ Honda 175
2 46 Valentino ROSSI Yamaha 117
3 26 Dani PEDROSA Honda 112
4 99 Jorge LORENZO Yamaha 78
5 4 Andrea DOVIZIOSO Ducati 71
6 44 Pol ESPARGARO Yamaha 58
7 41 Aleix ESPARGARO Forward Yamaha 54
8 6 Stefan BRADL Honda 50
9 29 Andrea IANNONE Ducati 34
10 38 Bradley SMITH Yamaha 40