Ronax 500

Dvotaktni motocikli bili su redovna pojava na drumovima i dominantna na takmičenjima do sve kraja XX veka.
Kako se industrija prebacivala na četvorotaktne agregate a birokrate izbacivale oštrije propise koji su pogodovali novim agregatima u razvoju dvotaktaši su polako padali u zapećak. Sa prelaskom fabričkih sportskih timova na 4t agregate, kako na drumu tako i van njega, vladalo je mišljenje da su dani 2t agregata odbrojani.
No, poslednjih godina svedoci smo novom razvoju i povratku 2t agregata, prvenstveno u vanasfaltnom sektoru, a danas vam predstavljamo drumski novitet, Ronax 500.
Nemački Ronax čuvao je detalje o svom novitetu sve do premijere, modelu 500.
I bez izjavljivanja jasno je na ciji slavu se novi Ronax oslanjanja, izgledom podseća na poslednji šampionski MotoGP 500 motocikl, Hondu NSR 500 i poslednjeg šampiona te klase Valentina Rosija. Tome u prilog ide i činjenica da će 500 biti proizveden u 46 primeraka, po narudžbini.
Dok izgledom podseća na Hondu tehnički Ronax liči na Jamahu, njegov agregat se predstavlja kao V4 a u stvari su to dva paralelna dvocilindrična motora u jednom kućištu, sa nezavisnim radilicama, rešenje identično onome na Jamahi “YZR500”.
ron5 5
Ronaxov agregat krasi mapama kontrolisano elektronsko ubrizgavanje sa 2 režima, sportskim i kišnim a u punoj snazi oslobađa 160 konjskim snaga pri 11500 obrtaja.
Olins (Öhlins) pobrinuo se za svo oglibljenje na motociklu a Brembove kočnice se staraju da se 145kg (težina bez tečnosti) aluminijuma i karbona blagovremeno zaustave.
Ronax 500 se fabrički isporučuje sa svetlima i nosačem tablice i u Nemačkoj ga je moguće privremeno registrovati, što nije potvrđeno za ostatak sveta.
Osim činjenice da će biti proizvedeno svega 46 primeraka moguća prepreka potencijalnim kupcima može biti i cena od 100.000€ bez poreza.

ron5 4

ron5 3

ron5 2