VanderHeide – trkač po meri gospode

Maltene nepoznata holandska radionica proizvela je tehnički impozantan motocikl koji če retki imati priliku da vide.

Rolf van der Heide, već poznat po unikatnim motociklima, svoje najnovije delo ambiciozno je nazvao po sebi, nimalo bez razloga. Kao John Britten, van der Heide odbacio je konvencionalne načine izrade motocikala i napravio svoj “trkački motocikl za gospodu”, kako ga je opisao. U retro inspirisano odelo odenuo je veličanstvenu tehniku. Ugljenična vlakna primaran su materijal upotrebljen u izradi motocikla, od njega su napravljeni: ram, prednje i zadnje ogibljene, kao i točkovi i oklopi.

Konvencionalni ram ustupio je mesto ručno napravljenoj monokok šasiji, sa prednjim ogibljenjem izvedenim putem dvostrukih ramena povezanih sa upravljačem Öhlins TTX36 amortizerom koji se nalazi na mestu konvencionalnog rezervoara goriva, kod trbuha vozača, naspram koga se nalazi identičan amortizer zadužen za rad zadnje viljuške ali okrenut naopako, kako bi se potrle sile suprotnog smera i smanjio stres na monokok šasiju. Svi delovi, sem amortizera, od ugljeničnih vlakana. Njima su se pridružile 17-inčne BST felne, takođe od ugljeničnih vlakana.

vanderheide-02

Za pogonsku jedinicu odabran je agregat od Aprilije RSV4, sa 201KS pri 13000 o/min i 115,2 Nm obrtnog momenta dobijenih iz 1000ccm radne zapremine. Za zaustavljanje motocikla čija je suva težina 175kg staraju se Brembo kočnice. Pored standardnog modela moguće je poručiti i takmičarsku verziju sa 10kg težine manje preko 30KS više.

Van der Heide planira proizvodnju 25 primeraka a cena je prava sitnica, počinje od 150000 evra a povećeva se u skladu sa željama kupca.

vanderheide-03

vanderheide-04

vanderheide-05

vanderheide-06