Unique Custom Cycles BMW Racer

Svake godine nam stižu nove priče i inovativni motocikli sa čuvenog Glemseck 101 festivala. Ova priča vredna je pomena.

Tokom prošlogodišnjeg programa momcima iz Unique Custom Cycles-a pridružila se fotografkinja, Jenny Jurnelius, kako bi zabeležila njihov “Stockholm Syndrome” R nineT BMW i njegove kvalitete. Tamo su zatekli Ola Stenegärd-a, šefa odeljka za dizajn vozila u BMW Motorrad-u i njenog prijatelja. “Jenny je u prošlosti učestvovala u drag trkama,” otkrio je Ola. “Pre 15 godina trkala se sređenim Sportsterom od 100 ks u švedskim Harley Drags serijama.”

BMWRacer-2

“Prisustvo na Glemsecku, udisanje gasova i miris gume koja gori probudio je stari trkački duh u njoj!” Gazda Glemsecka 101, Jorg Litzenburger, obećao je Jenny mesto u café trci ove godine pod uslovom da joj Unique Custom Cycles sagrade odličan motocikl.

BMWRacer-3

Nekoliko dana po povratku u Švedsku Jenny je nabavila stari BMW R100RT, a Ronny “Rona” Noren iz UCC-a mu je posvetio svu svoju pažnju.

“Ronna ima dobro oko za zlatni presek,” rekao je Ola. “On i Jenny su želeli da delovi motora budu proporcionalno u skladu, ali da motocikl i dalje izgleda kao BMW.”

BMWRacer-4

U većini slučajeva skraćivanje prednje vile bi rešilo sve, ali Ronna ne koristi prečice. Skratio je i podesio set K100 vila i spustio je prednji deo rama. “Želeo sam da motocikl bude neposredno iznad zemlje, to mi je bilo veoma bitno,” objasnio je Ronna. “Nisam želeo da motocikl ima ram zbog koga bi motocikl izgledao kao da ide uzbrdo.”

BMWRacer-5

Podram je obnovljen i stanjen, dok je Joel Wengström bio zadužen za tapaciranje.

Jenny je želela da zadrži prepoznatljiv izgled BMW-ovog rezervoara, ali ne i njegovu veličinu, stoga ga je Ronna preoblikovao i suzio radi elegantnijeg izgleda, a dodat mu je unikatni Tolle-ov pop-up čep.

BMWRacer-6

Kokpit je opremljen unikatnim, ručno pravljenim, heblovima sa Motogadget instrumentima i ISR-ovim kontrolama sa ugrađenim prekidačima. Sa prednje strane se nalazi mali far, dok se pozadi, sa leve strane, nalazi štop svetlo, a na krajevima heblova Motogadget migavci.

BMWRacer-7

UCC-ov izduv sa Cone Engeeniring prigušivačima ne samo da obezbeđuje dobar zvuk, već i dobru vožnju.

Agregat je unapređen novim klipovima, 40mm Dell’Orto karburatorima i Hektik paljenjem i brže se zaustavlja zahvaljujući Brembo čeljustima i ISR diskovima.

BMWRacer-8

Dosta toga je moglo da se doradi, ali Jenny igra na sigurno. “Želela sam da upoznam motocikl i da se vratim u svet trka pre nego što nastupim u punom sjaju,” rekla je.

I Jenny je učestvovala u sređivanju BMW-a radivši na rasklapanju, čišćenju, bojenju i peskarenju nekih delova.

BMWRacer-9

Za farbu je bio zadužen Håkan Lindberg, dok su zlatne felne sa uglačanim ivicama ubačene radi kontrasta.

BMWRacer-10

Po povratku na Glemseck, Jenny je došla do starta na svom veselom, ali iznenađujuće brzom BMW-u. Prva runda bila je njena, dok su je u drugoj prestigli. I pored toga, Jenny je bila zadovoljna. Čuli su je kako govori Ronni da treba da porade na motociklu pošto joj treba više snage za sledeću godinu.

BMWRacer-11