MV Agusta u krizi

Kako bi preživela, kompanija MV Agusta će morati da poradi na troškovima, a, prema rečima Giovanni-ja Castiglioni-ja, postupak je već započet. Dok u međuvremenu traži finansijsku podršku koja joj je potrebna kako bi opstala, italijanska kompanija radi na obnovi.

Glasine o prestanku proizvodnje i otpuštanju radnika plasirane su tokom februara. Na telefon se niko nije javljao, ali i dalje nisu želeli da potvrde šta se dešava.

Stanje firme nedavno je potvrdio Castiglioni kada je izjavio da se kompanija nalazi u teškoj poziciji i da ima određeni dogovor sa poveriocima, kao i da će im kompletna izmena smanjiti troškove. U suštini, kompaniji je ponestalo novca, a dug se premešta i pregovara. Dobili su šansu da do kraja 2016. nađu nove ulagače i nove uslove isplate, ali Castiglioni očekuje da će biti gotovo i ranije.

“Skoncentrisaćemo se na srž posla, a to je proizvodnja premium motocikala kao što je naša F4 superbike klasa i brzi tourer-i, uključujući i Turismo Veloce 800, ali će biti manjih zapremina.”

MV-Agusta-u-krizi-2

“Uzrok naših trenutnih problema je višegodišnja potrošnja na istraživanje i razvoj novih modela.”

Castiglioni je takođe izjavio i da proizvodnja nije zaustavljena, već da je usporena i da ih košta, pa su stoga odlučili da prodaju modele iz inventara kako bi sakupili novac.

Nemačka kompanija AMG koja poseduje 25% deonica MV Aguste je takođe bila deo glasina. Govorilo se kako su želeli da prodaju svoj deo ili da kupe još deonica pod uslovom da se Castiglioni povuče.

“To nije u potpunosti istinito”, rekao je Castiglioni. “Ne mogu da govorim u ime Mercedes-a ili AMG-a, ali, koliko znam, nisu bili zainteresovani da budu proizvođači motocikala. Gubitak njih, kao manjinskih akcionara, nije mi problem. Želim da nastavim da vodim MV i nisam zainteresovan za prodaju kompanije.”

Još uvek nije poznato koje će se sve promene izvršiti, a koji modeli će nastradati u ovoj izmeni. Vreme će pokazati da li će kompanija uspeti da ostvari sve svoje planove, ali izgleda da za MV još uvek ima nade.