Međunarodna ženska moto štafeta

Women Riders World Relay . WRWR 2019

,,Prvi put u istoriji motociklizma žene, bajkerke iz svih krajeva sveta, okupljaju se oko nesvakidašnjeg i hrabrog poduhvata“ – to su reči kojima naše predstavnice u prvoj međunarodnoj moto-štafeti počinju svoje saopštenje za javnost.

Žene na motorima postoje koliko i motori. Ipak ova nekadašnja manjina počinje da preplavljuje puteve širom sveta. Devojke se sve češće opredeljuju da prelaze velike kilometraže na dvotočkašima, pa čak i da se upuštaju u dugačke solo avanture. Kako bi našle istomišljenice i prezentovale sve ono što ih „radi“ Hejli Bel (Hayley Bell) je odlučila da organizuje prvu moto-štafetu ovog tipa u svetu. Zamisao je da štafeta obiđe svet, a da devojke iz svake države organizuju rutu kroz svoju zemlju.

Izvor: WRWR

Prema rečima organizatorke ideja je da se podstakne stvaranje globalnog sestrinstva sačinjenog od žena koje su oličenje hrabrosti, avanturističkog duha, jedinstva i strastvenog motociklizma. Zamisao je da se okupe žene iz svakog kutka sveta i učine nešto što nikada do sad nije urađeno. Prema njenim rečima ideja je da se “WOW“ efektom skrene pažnja proizvođačima u moto industriji na žene kao potencijalne kupce kao i da se inspirišu žene širom sveta ne bi li se odvažile i zakoračile u svet motociklizma. Problem nastaje, kaže Hejli, kada motoristikinjama nude stereotipnu roze opremu, jer zapravo oprema za žene kao takva osim u roze boji i ne postoji, što je samo deo većeg problema kada su u pitanju žene u moto sportu.

Ideja o međunarodnoj moto-štafeti nailazi na prepreke mahom finansijske prirode, ali i organizacione, budući da ceo projekatučesnice finansiraju same, iz sopstvenih sredstava, putem kotizacijeza učešće i donacija. Ipak to nije demotivisalo oko 14.000 žena da se prijave i aktivno učestvuju u organizaciji. Štafeta, koja će krenuti 26. februara iz Velike Britanije u koju će se i vratiti 12. januara 2020. godine, biće prenesena preko svih kontinenata. U ovoj nesvakidašnjoj avanturi učestvuju žene iz 120 zemalja, izuzetak nisu ni devojke iz regiona, pa i Srbije.

,,Ovo je zaista jedinstvena prilika da Srbiju upišemo u istoriju motociklizma, s obzirom na to da se po prvi put na globalnom nivou organizuje moto-štafeta ovih razmera, i činjenicu da je organizuju i sprovode žene širom planete koju povezuje ista strast prema motorima“, istakla nam je Ana Radžić, ambasador za Srbiju i dodala: ,,Velika je čast učestvovati u nečemu što do sada nikada nije urađeno, biti deo jedne globalne zajednice motoristkinja i biti podsticaj i nosilac promena. Motoristkinje iz Srbije su dorasle ovako odgovornom zadatku i jedva čekaju da svoju zemlju predstave na najlepši mogući način

Ambasador za Srbiju Ana Radžić sa njenom Debelom, izvor: privatna arhiva

Za sada još nije potpuno utvrđena maršuta kojom će štafeta proći ali je za sad plan da devojke 4. aprila pođu put Makedonije. One će prema programu 5. aprila preuzeti štafetu i doneti je u Srbiju. Prelaskom granice kod Preševa one će i zvanično započeti WRWR put kroz Srbiju. Na svom putu ka Beogradu, gde se planira glavni događaj, devojke će obići kulturno istorijske znamenitosti u Nišu, Manasiju, kao i neke lokacije od samog značaja u Beogradu poput Kalemegdan, Hram Svetog Save itd. Dan kasnije, 6. aprila, devojke će štafetu odvesti do Horgoša gde će je predati Mađarskom timu. Za drugi dan su u planu poseta Sremskim Karlovcima, Petrovaradinu, Paliću i Subotici.

Ovim povodom stupili smo u kontakt i sa Darijom Rajić, ambasadorom za BiH. Štafeta će kroz Bosnu i Hercegovinu proći nešto ranije negokod nas i to 30. i 31. marta. Ona se na ovo odlučila, kaže, jer voli izazove. Ipak, prema njenim rečima: ,,Jedan od razloga, koji je meni osobno „primaran“ , jeste što svoju državu volim svimsrcem i želim je predstaviti u što boljem svjetlu.

Darija Rajić, WRWR Ambasador za BiH i 
osnivača moto-sestrinstva „TheLitas“ BiH, izvor: privatna arhiva

Sličnu stvar ističu i Srpske predstavnice u svom saopštenju. One navode da je ideja da se usput kroz video-reportažu, koja će zabeležiti prolazak štafete kroz Srbiju, i fotografije predstavi deo kulturno-istorijske baštine Srbije, onoliko koliko to ograničeno vreme dozvoljava. Materijal će biti prikazan na velikoj izložbi koja će se održati u Londonu nakon završetka štafete.

,,Možda bude kiše, možda i jakog vjetra, možda čak i snijega po planinskim putevima, ali sve smo psihički i fizički, već pripremljene na to“, o složenosti ovog poduhvata podsetila nas je Darija inače jedan od osnivača poznatog moto-sestrinstva „The Litas“ u Bosni i Hercegovini.

Naše devojke na jednom od putovanja, izovr: privatna arhiva

Muškarci su više nego dobrodošli! Ističu organizatori napominjući da većina devojaka koja uđe u moto svet u tu priču ulazi upravo posredstvom roditelja, braće, partnera ili prijatelja. One smatraju da bi slika koja se šalje u svet bila nerealna ako bi muška podrška koju svakodnevno dobijaju izostala za vreme ove štafete. Jedina je razlika u tome što muškarci neće biti na spisku učesnika.

Za ovu priliku organizatorke su napravile posebnu štafetu u kojoj se nalazi GPS lokator. Ideja je da oni koji žele mogu putem sajta u realnom vremenu pratiti napredak štafete. Osim toga štafeta krije još jednu tajnu – unutar nje je smešten spisak svih prijavljenih učesnica ovog istorijskog moto događaja.

Štafeta, Izvor: WRWR

Real time vesti i gps lokaciju štafete možete pratiti putem zvaničnog sajta. Informacije vezane za prolazak moto-štafete kroz Srbiju možete naći ovde.