Honda CBX “Road Bomber”

Proteklih nekoliko godina sportski motocikli se razvijaju velikom brzinom i stoga se lako zaboravlja koliko su, u stvari, bile brze mašine sa većim agregatima pre 35 godina.

Uzmimo, na primer, Hondu CBX iz 70-ih. Imala je rednu šesticu zapremine 1047ccm i 105 KS. To je, još uvek, više od onoga što dobijamo od najnovije Honde CBR600RR, a dovoljno je i za odličnu vožnju.

honda-cbx-road-bomber-2

Iako ova Honda CBX predstavlja kvalitetno odrađenu mašinu i obećava puno snage, jedan od ovih modela je svoj život proveo sedeći i stareći u izložbenom prostoru pariškog dilera dve godine. Nije skrenuo ničiju pažnju iako je bio u izvornom stanju. Čak i kada je Boulmich Moto spustio cenu za 2.000 €, ništa se nije promenilo.

honda-cbx-road-bomber-3

Situacija se poboljšala kada ga je zapazio Olivier Renouf koji je deo Bad Seeds Motorcycle Club-a zajedno sa vlasnikom Boulmich-a, Didierom, i njihovim prijateljima, Fabrice-om i Tomom. Uz Photoshop maketu Olivier je uspeo da ubedi Didier-a da preurede ovaj CBX.

“Inspiracija je proistekla iz drag motocikala ranih 80-ih,” rekao je Olivier. “Kada sam ga pokazao Didier-u, rekao je “U redu, hajde da ga sredimo”.”

honda-cbx-road-bomber-4

Pored Boulmich-a, Didier takođe drži i nezavisnu radionicu L’Atelier Speed Shop koja je postala baza za ovaj projekat. Došao je momenat da se klasični sportski tourer pretvori u brawler inspirisan drag modelima.

Spoljašnji izgled je najuočljivija promena, ali tu su i neke unutrašnje promene. Za početak su dva amortizera zamenila Pro-Linkov zadnji amortizer. Zadnji deo je preuzet sa Kawasakija ZRX1100, a vile su ojačane i dodat je novi podram prilagođen paru Öhlins amortizera.

honda-cbx-road-bomber-5

Prednji deo, jednako snažan, preuzet je sa Suzukija Hayabusa-e, dok su gume Battlaxes iz Bridgestone-a.

honda-cbx-road-bomber-6

Korišćenje polovnih delova se nije tu završilo. Rezervoar je preuzet sa Harley Sportster-a i preurađen, a sedište je sa Honde CB900 Bol d’Or. Izduv je takođe polovan.

Ovaj preuređeni model poseduje i veliki broj aluminijumskih delova. Na primer, bočni poklopci sa grafikom inspirisanom An-Bu Customs radovima. “Spomenuo sam im to,” rekao je Olivier, “i svidelo im se.” (Natpis na katakani znači “Road Bomber”.)

honda-cbx-road-bomber-7

Tabla sa brojevima je takođe ručno pravljena zajedno sa delovima ispod sedišta i štop svetlima. Znatiželjno oko će primetiti i red Keihin FCR43 karburatora.

honda-cbx-road-bomber-8

Bad Seeds “Road Bomber” je najverovatnije najbolje iskorišten stari CBX na koji smo naišli. Ipak, ne bismo želeli da na njega naletimo u mračnoj ulici…

honda-cbx-road-bomber-9