EICMA 2015 Ducati

Ducati Multistrada 1200 važi za najsportskiji motocikl u klasi ali istovremeno i najviše drumski orjentisan. Zato je Ducati odlučio da predstavi i terenski orjentisanu verziju svoj svestranog motocikla i to na svom domaćem sajmu, u Milanu.

EICMA 15 Ducati Multistrada Enduro

Multistradu Enduro pogoni 1199ccm V-2 sa Desmodromskim razvodom ventila, predstavljen ranije ove godine u klasičnom i S modelu Multistrade. Ono što je od “braće” izdvaja su veliki rezervoar zapremine 30l, žbicani točkovi od 19 (napred) i 17 (pozadi) inča, prednje bokove prekrivaju velike plastike koje se lako menjaju, aluminijumski štitnik agregata, čelični nogostupi, uže sedište i manji, uspravnije postavljen vizir. Izduvne grane postavljene su drugačije kako bi se dodatno zaštitile i povećalo rastojanje od tla. Multistrada Enduro opremljena je i Ducatijevim sistemom za pomoć pri kretanju na uzbrdicama.

EICMA 15 Ducati Multistrada Pikes Peak

Pored Endura predstavljena je i nova Pikes Peak Multistrada, omaž brojnim uspesima Ducatija na poznatoj trci u Koloradu, SAD.
Pored novog agregata Pikes Peak model ima Termignoni izduv, posebnu šemu boja, trokrake felne, podesivo Öhlins ogibljenje, niski vizir od ugljeničnih vlakana, kao i još dosta delova od istog materijala.

EICMA 15 Ducati Hypermotard

Hypermotard i Hyperstrada osveženi su novim V-2 agregatom od 937ccm koji zadovoljava stroge Euro4 propise. Novi agregat zasnovan je na starom Testastretta agregatu od 821ccm i sada ima 113KS. Ugrađivaće se u modele Hypermotard 939, Hypermotard 939 SP i u putno orjentisan model Hyperstrada 939.

EICMA 15 Ducati Hyperstrada

Scrambler linija pokazala se kao pun pogodak za Bolonjsku fabriku a njena popularnost podseća na legendarnu Monster liniju 90-ih godina prošlog veka.
803 linija dobila je novu perjanicu, model Flat Track Pro, omaž Ducatijevim trkačkim motociklima u Američkom Flat Track šampionatu. FTP je zasnovan na Scrambler Full Throttle modelu, sa žutim rezervoarom, niskim a širokim upravljačem i Termignogi izduvom. Posebno sedište i table za broj na bokovima i iznad fara zaokružuju izgled ovog modela.

EICMA 15 Ducati Scrambler Flat Track Pro

Potpuna novost je Scrambler Sixty2, nazvan po godini izdavanja originalnog Scrambler modela, 1962. Novi model izgledom podseća na 803 liniju ali ga krasi novi vazduhom hlađen agregat zapremine 399ccm. 41KS koliko oslobađa novi agregat uklapa se u okvire A2 vozačke kategorije i Ducati tvrdi da u kombinaciji sa 183kg težine sa svim tečnostima i ciklistom koja je proslavila novi Scrambler i manji model izuzetno zabavan za vožnju. No ušteda je naočiglednija na konvencionalnoj Showa prednjoj viljušci, nasuprot USD jedinici na 803. Bosch 9.1 MP ABS spada u standardnu opremu.

EICMA 15 Ducati Scrambler Sixty2

EICMA je poslužila i za predstavljanje novog supersportskog modela 959 Panigale. Dok je nekada 955ccm bila zapremina perjanice ponude danas je to kubikaza “supersrednjeg” modela, kako Ducati naziva novi 959 Panigale. Istovremeno je to prvi model u koji se ugrađuje novi Superquadro agregat koji ispunjava Euro4 propise, istovremeno razvijajući 157KS. Ogromni izduvi svedoče da nije bilo lako uklopiti novi agregat u Euro4 propise o buci ali na sreću zainteresovanih kupaca proizvođači dodatne opreme već imaju diskretnije (i glasnije) modele u ponudi.

EICMA 15 Ducati 959 Panigale

XDiavel model je kojim Ducati planira da konkuriše na tržištu kruzer motocikala. Luksuzni kruzer ima novi agregat zapremine 1262ccm, sa Desmodromskim razvodom ventila radi ranije i šire raspoređene isporuke snage, a na agregatu su sem inženjera radili i dizajneri, kako bi se sakrili svi elementi koji narušavaju izgled masivnog V-2 agregata, poput vodene pumpe i njenih ulaza i izlaza. Dodatna velika promena je finalni prenos putem remena umesto lanca, veoma popularan u svetu kruzera a nogostupi su postavljeni više ka napred, suprotno od klasičnog imidža Ducatija. Poput svih ostalih luksuznih modela modela i XDiavel opremljen je obiljem najsavremenije elektornike.

EICMA 15 Ducati XDiavel
EICMA 15 Ducati XDiavel 2