EICMA 2014 Yamaha

Kisa nije pokvarila veče Yamahe u Milanu.
Dugo očekivani novi YZF-R1 na binu je izvezao Valentino Rosi, dok je ekstremniju varjantu, ograničene serije, YZF-R1M izvezao Horhe Lorenco.
Prisustvo fabričkog MotoGP tima samo govori o tome da je R1 veoma važan motocikl za Yamahu, i važi za najpopularniji japanski R motocikl od predstavljanja prvog modela, 1998. godine.
ecima 14 y 1
Rosi je lično učestvovao u razvoju nove R1 i želeo je da prenese osećaj svoje trkačke M1 na novi drumski model, a da pri tome ostane udoban i povozan.
Osim na mehanici motocikla koji ima “oko 200KS” Doktor je radio i na elektronici kako bi ona bila neprimetna u svakodnevnoj vožnji.
Rezultatima je zadovoljan a nova R1 je prvi Yamahin super-sportski motocikl opremljen ABS-om i sistemom jedinstvenog kočenja, koji stisak ručice prednje kočnice ravnomerno raspoređuje na prednje i zadnje diskove.
Dok krosplejn (crossplane) raspored paljenja, preuzet iz MotoGP-a, nije novitet LED osvetljenje, farovi, stop i instrumenti svakako jesu, kao i potpuno novi izgled motocikla.
ecima 14 y 2
YZF-R1M je posebna nadogranja novog modela, poput legendarnog YZF-R7 homologacionog modela iz 1997. godine.
Namenjena je trkačkim timovima i vozačima a opremljena je elektronski podesivim Öhlins oslanjanjem, karbonskim odklopima i sistemom za praćenje podataka (telemetrije).
Planirano je manje od 500 primeraka.
ecima 14 y 4 ecima 14 y 3

Veoma uspešnoj MT liniji pridodat je novi MT-09 Tracer (za SAD tržište FJ-09).
Tracer je nasledio mehaniku od MT-09 ali upakovanu u sport turing omot, što, sa obzirom na osobine osnovnog MT-09, obećava vrlo zabavan motocikl.
ecima 14 y 6 ecima 14 y 5

T-Max važi za kralja skutera i perjanica je Yamahine skuter ponude od svog predstavljanja 2001. godine.
Novi model je nastavak prethodnog i nasledio je agregat od 530 kubnih centimetara radne zapremine.
Novitet su LED svetla i Smartkey sistem bezkontaktnog paljenja.
ecima 14 y 7