Baja 1000 2014

Da, Baja 1000 offroad trka je počela!

Pričamo o jednoj od najpoznatijih offroad trka u svetu. Baja 1000 s razlogom je jedna od najvećih trka u kojoj se dvotočkaši i četvorotočkaši ‘kidaju’ po pitanju završnog vremena.

Svake treće nedelje novembra u Meksiku još od 1962. godine vozači na ovoj zemlji prave haos.

Prepreke koje su uglavnom napravili lokalni stanovnici radi zabave prave zajednički problem svim trkačima. Trka je otvorena za publiku koja uglavnom stoji na korak od staze što celu situaciju čini još uzbudljivijom.

Tradicionalno, napuštajući Ensenadu, motocikli i kvadovi prvi započinju, uglavnom u 6:30h, raspoređeni u intervalima od 30 sekundi. Zbog toga, vožači često menjaju mesta u trci.

Ovo je jedan od razloga zašto je ova trka neizvesna do samog kraja jer se nikada ne može predvideti mesto na kom će biti motociklisti, kvadovi, trofej kamioni, Baja Bugs-i i Truggies dok jurcaju po hrapavom terenu.

Ovo je definitivno naporni test za svakog ko se takmiči ali i pokazatelj ko je od njih pravi vozač.

Ove godine trka vodi 1130 milja, sve do La Paza, i poželjno je preći je za manje od 24 časa.

Iako možda izgleda kao još jedan trkački događaj u prašini propraćen medijima, ova trka iza sebe ima dosta legendi, tragedija (poslednji je nastradao velikan svih sfera moto sporta, Kurt Kaseli) i dva filma( ‘Timerider’, 1982. i ‘Dust to Glory’ , 2005.).

Baja 1000  diže prašinu ostavljajući mnogo polomljenih delova iza sebe kao i mnogo povreda i neostvarenih snova.

Trku možete pratiti uživo putem sajta Southern California Off Road Experience.

baja k 14