BMW ABS Pro i dinamično stop svetlo

Kočenje i vidljivost u saobraćaju od suštinske su važnosti za bezbednost motociklista. Upravo oni su razlog zbog koga je BMW Motorrad razvio dinamičko stop svetlo, kao deo “Safety 360°” strategije. Sistem je napravljen sa idejom da upozori ostale učesnike u saobraćaju da motocikl ispred njih naglo koči ili izvodi nagli manevar izbegavanja.

Sistem je dodatak standardom stop svetlu a upozorava u dve faze:
1. faza je kada motocikl usporava sa više od 50km/h i tada stop svetlo treperi sa frekvencijom od 5Hz.
2. faza nastupa kako se brzina smanjuje i probližava do zaustavljanja (manje od 14km/h) kada se pale i zadnji pokazivači pravca, koji ostaju upaljeni sve dok motocikl ponovo ne ubrza do najmanje 20km/h.

bmw abs pro dsl 1

ABS Pro je BMW-ov odgovor na Bosch 9ME KTM MSC ABS sistem koji je predstavljen na perjanicama KTM-a i omogućio bezbedno kočenje u nagibu i pri promenjljivim uslovima.
ABS Pro obećava isto, sa dodatkom odsustva blokiranja točkova čak i pri najoštrijim kočenjima, omogućavajući vozačima dodatnu kontrolu pri nepredviđenim situacijama i u nagibu.

ABS Pro sistem sa dinamičkim stop svetlom biće dostupan na 6 modela od 2016. godine. Za sada je upotreba ograničena na EU/ECE oblasti propisa.
Za modele R1200GS, R1200GS Adventure i S1000XR bezbednosti noviteti biće opcioni uz paket opreme “Ride Modes Pro”, dok će uz modele K1600 GT, GTL i GTL Excusive dolaziti standardno.