Ryan Villopoto se povukao

Jučerašanja objava za medije na internet prezentaciji Kawasakija za Evropu potvrdila je ono o čemu se pričalo tokom tri meseca odsustva i ćutanja – povlačenje Ryana Villopotoa.

Za pratioce terenskog motosporta ova vest nije nikakva novost, Villopoto je želeo da se povuče na kraju 2014. godine ali su ga u tome omeli ugovorne obaveze koje nije mogao da zaobiđe. Zbog toga je RV odlučio da svoju poslednju sezonu provede u MXGP šampionatu, gde je na prvoj trci u Evropi, u Italiji, polomio trtičnu kost i povredio donji deo leđa, što ga je sprečilo da se takmiči dalje.

RV prešao je u profesionalne vozače krajem 2005. godine i oduvek je bio okrenut ka rezultatima dok su iznosi na ugovorima i izjave za javnost uvek bili u drugom planu. Svojevremeno dok je bio u timu sa tada najplaćennijim vozačem u sportu RV je bio taj koji je pobeđivao. To je i utisak koji je ostavljao na sve oko sebe, osobe koja posvećeno trenira, vozi i – pobeđuje. Takođe je, sem u par ekskluzivnih prilika, svoj privatni život držao za sebe i van reflektora javnosti.

Motocross titule u klasama 250 i 450 i supercross titule u klasi 450 svedoci su truda koji je RV uložio kako bi postao jedan od najboljih AMA vozača ikada. Jedini je vozač nakom Jeremy McGratha koji je vezao četiri uzastopne supercross titule i to u vremenu kada se taj podvig smatrao za nemoguć. Period treniranja RV sa Aldon Bakerom (2010-2014) smatra se za period novog podizanja lestvice u sportu, nakon prethodne revolucije koju je napravio Ricky Carmichael.

Odsustvo treninga sa Bakerom i vidno odsustvo motivacije na žalost su ono što je obeležilo kraj Villopotove karijere i poput Casey Stonera, sa kojim je proveo dosta vremena u poslednjih par meseci, i RV se odlučio za ranu penziju, sa svega 27. godina.