100 bezbednih Honda moto lica

Subota 13. jun obeležila je početak jednog novog pristupa bezbednosti motociklista u saobraćaju.
Delta Honda ugostila je stručnjake i motocikliste okupljene da se upoznaju sa bezbednosnim planovima za budućnost i da iste zajedno prodiskutuju i unaprede.

Simbolično je što je upravo Honda prva ugostila ovakav događaj zato što je njena kampanja “Upoznaćete najfinije ljude na Hondi” pre 35 godina omogućila Hondi proboj na tržište motocikala u SAD i kasnije joj obezbedila da postane najveći proizvođač na planeti.

SBHML MV 04

Akociju je, u posebno za ovu priliku razmeštenom salonu, otvorila direktor prodaje Jelena Rogan i zatim prepustila reč profesorima sa Saobraćanog fakulteta u Beogradu i Fakulteta Tehničkih Nauka u Novom Sadu, Krsti Lipovcu, Milanu Vujaniću i Draganu Jovanoviću, kao i stručnjaku za bezbednost motociklista u saobraćaju, Vladimiru Jevtiću.

SBHML MV 06

Profesori su izneli svoje stavove i težnje ka promeni trenutne situacije, pogubno negativne po motocikliste, kao i svoje ostvarene, tekuće i buduće projekte na temu. Njima se pridružio Duško Antelj, davši podršku i ovom projektu i opomenuvši motocikliste na moguće posledice tuđe bahatosti u saobraćaju.

Nakon njihovih izlaganja na prostoru izvan salona održana je kraća konferencija za medije za vreme koje je mladi skuter stanter Nikola Sivčev izveo kraću tačku a Crveni Krst Srbije demonstrirao ukazivanje prve pomoći ugroženom motociklisti, sa skidanjem zaštitne kacige.

SBHML MV 12
SBHML MV 13
SBHML MV 15

Potom je usledila kraća konstruktivna diskusija između okupljenih stručnjaka i motociklista, koja je dodatno razjasnila nedoumice i potvrdila da smo svi okupljeni sa zajedničkim ciljem – više srećnih motociklista na drumu a manje u čituljama i tabloidima.

SBHML MV 22

Ograničeni vremenom profesori su na žalost morali ranije da napuste događaj ali je pažnju okupljenih preuzeo Vladimir Jevtić kvalitetnim predavanjem o rizicima u saobraćaju, njihovom prepoznavanju i preuzimanju mera za njihovo izbegavanje, zaštitnoj opremi i važnosti iste, kao i o važnosti apsolutne tehničke ispravnosti motocikla.
Jevtić je za okupljene spremio i posebnog gosta, Zorana Mihajlovića Marokanca, iskusnog sportskog motociklistu i svetskog moto putnika, koji je sa okupljenima podelio deo svoga znanja i iskustva i rado odgovara na sva postavljena pitanja.
Posle lepog Marokančevog izlaganja motociklisti su ponovo dobili opomenu, dečji hirurg sa Vojnomedicinske Akademije, i sam motociklista, upozorio je sve na važnost nošenja opreme i na posledice koje proizilaze iz zanemarivanja te važnosti.

SBHML MV 29
SBHML MV 30

Da kraj događaja ne bude monoton postarali su se Auto škola Pravo i domaćin Delta Honda, koji su zajedno omogućili test vožnju nekoliko motocikala i skutera, Honda NC700 i NC750X motocikala i NCX i SH150 skutera, na unapred postavljenom poligonu.

SBHML MV 27

Detalji su ono što često zaista otkriva kvalitet nečega, stoga bi bilo šteta ne pomenuti par najzanimljivijih sa događaja.
Motocikli su u salonu bili poređani u “cik-cak” formaciju koja je do sada bila zakonom zabranjena a prisutni stručnjaci su doveli do toga da u novom zakonu bude potpuno legalna.
Takođe, iza putničkog automobila postavljen je skuter a okupljenima je ponuđeno da sa vozačevog mesta pokušaju da uoče skuter, bilo kakvim podešavanje ogledala, zadatak koji niko nije uspeo da izvrši jer je skuter bio postavljen u apsolutni mrtvi ugao, tačku smrtonosnu za mnoge.
Tokom događaja na više mesta bio je postavljen i motocikl koji baš i ne pripada prodajnom salonu novih vozila – RD04 Africa Twin, motocikl čija je proizvodnja prestala 1992. godine. Ovaj primerak kompletno je prerađen u reli maniru i njegov zadatak bio je da podseća prisutne na skori dolazak naslednika, kompletno nove Africe Twin.

SBHML MV 25
SBHML MV 28

Obradovalo nas je prisustvo pripadnika Komunalne Policije na skuterima, a podrška Saobraćajne Policije ovaj put je, na žalost, izostala.

Hteli bismo da čestitamo organizatorima na veoma uspešnom događaju i da im poželimo još mnogo njih, kao i da se zahvalimo Delta Hondi na gostoprimstvu i Vladimiru Jevtiću na pozivu na akciju koju srdačno preporučujemo svima.

Više naših fotografija možete pronaći na sledećem linku.
Galeru Honda Srbija sa događaja na sledećem.