Završen je 4. Xross Challenge

Enduro je ponovo vladao Tarom! Proteklog vikenda ova planina ugostila je oko 180 vozača iz 10 evropskih zemalja koji su tokom tri dana takmičenja prešli skoro 200km fantastičnih terena koje je Xross Team pažljivo pripremio za njih.

Tara, prelepa i nemilosrdna, treću godinu za redom ugostila je takmičare na trci Xross Challenge, ne štedeći nikoga. Obilne padavine u danima pred trku učinile su već teške terene gotovo neprohodnim a pitome potoke koje treba preći vodenim bujicama koje su bez problema nosile takmičare. Pomoć publike, uvek dobrodošla stvar, bila je u nekim momentima neophodna i najiskusnijim takmičarima.

Najtežom, A, klasom dominirao je prošlogodišnji pobednik, Austijanac Filip Bertl. Prvog dana odbrana titule nije bila lako izgledna jer se nakon teške borbe našao iza Slovenca Mihe Špindlera, sada već domaćeg imena na Xross. Drugog dana Berlt je brzo obišao Špindlera i bez zastajkivanja prešao i dve najteže prepreke, uzbrdice “mišolovku”, poznatu po tome što se veoma lako desi da motocikl završi preko glave vozača i poklopi ga poput mišolovke, kao i jednu potpuno novu, ništa manje izazovnu. Špindler je imao manjak sreće istog dana, kada je posle niza pehova na cilj stigao kao četvrti, izdržavši nedaće zbog kojih bi mnogi odustali. Trećeg dana podijum A klase se iskristalisao i na njemu su se našli: Filip Bertl (Austrija), Matija Zec (Hrvatska) i Miha Špindler (Slovenija).

Najlepši delovi trke za mene su oni najteži, prošle godine to je bila nizbrdica, a ove godine smo išli uzbrdo uz nju. Delovalo je nemoguće, morali smo da vozimo cik-cak. Nije lako, ali onog momenta kad uhvatim zalet samo se trudim da ne omašim stazu i koncentrišem se na vožnju. Ključ svega je balans, naročito kada imaš trku dan za danom i kada si po nekoliko sati na motoru, moraš da nađeš način da odmoriš telo u toku vožnje. Srećan sam zbog toga što sam ponovo pobedio, bio je ovo odličan vikend i radujem se dolasku iduće godine – prokomentarisao je šampion.

Savladavši prepreke svojih staza, na podijumima B i C našli su se: Tomaž Zupan, Ivica Platužić i Andrej Crnković (B); Vanja Fabijančić, Niki Brec i Gregor Križman (C).

Vozači su i ove godine sa Tare otišli zadovoljni, za stazu kažu da je jedna od najboljih koju su do sada imali priliku da voze, a da su i težina trasa i organizacija trke na zavidnom, svetskom nivou, te da će se i sledeće godine rado vratiti i prihvatiti izazov.

Našu galeriju sa događaja očekujte u narednim danima a u međuvremenu pogledajte zvanične rezultate Xross Challenge 2017 na sledećem linku.