Supermoto u Srbiji

Ukoliko vidite neke indijance kako voze kros motore sa točkovima za asfalt na kružnim stazama punim krivina, ne pozivajte psihjatriju po njih, znaju oni vrlo dobro šta rade.

Supermoto trke nastale su 1979. godine u Americi. Laički gledano, reč je o moto cross motociklima koji umesto žičanih felni velikog obima imaju aluminijumske felne od 17 inča na kojima su montirane gume za asfalt. A o čemu je stvarno reč ispričao nam je Vukašin Bajić, član AMK Vitalon Group koji na sve načine pokušava da ispromoviše ovu disciplinu u Srbiji.

Vukašin, vozač koji se uspešno bavio RoadRacing trkama sve do ove godine, odlučio je da se bavi promocijom Supermoto trka u Srbiji kako bi već sledeće godine mogla da se odveze prva trka otvorenog šampionata Srbije u ovoj disciplini. Kroz priču sa Bajićem saznali smo da je za organizaciju jedne ovakve trke potrebno veoma malo – veliki parking, veći broj čunjeva i “prljavi” deo, postoji i zeleno svetlo od Moto Saveza Srbije, a saznali smo da ni priprema motocikla za ovu disciplinu nije preskupa.

Neki proizvođači poput KTMa fabrički proizvode motocikle za Supermoto trke, ali to nije neophodno. Svaki Motocross motocikl koji se može nabaviti već za 1000 evra se uz minimalna ulaganja može pretvoriti u Supermoto – kaže Bajić i dodaje – Bavio sam se road racingom i znam koliko košta jedan vikend. Supermoto je mnogo jeftiniji, jer recimo SM guma može da se vozi 4-5 sati i menja se jedna prednja na tri zadnje, što nam govori da je s jednom gumom moguće odvesti ceo vikend. Pristom, SM gume su jefitnije od RR guma.

Na pitanje o stazama, Bajić kaže da ima ideju da se za početak trke ovog šampionata voze na karting stazama kao što su Ada Huja i kartodrom u Kuli na kojima bi se dodao “prljavi” deo koji predstavlja peščani put u dužini od 30% ukupne dužine staze. Trenutno su pregovori u toku, a SM treninzi koje Vukašin vozi odvijaće se s vremena na vreme na stazi Ada Huja, o čemu ćete informacije dobijati na našim stranicama i na Facebook stranici AMK Vitalon Group.

Pitali smo Vukašina i o SM trkama u susednim zemljama i saznali da se u Hrvatskoj vozi pet trka godišnje i da se na svakoj trci pojavi između 40 i 50 takmičara. Takođe, jedna od tih pet trka boduje se za Alpe Adria šampionat. U Sloveniji se takođe vozi nekoliko trka, dok je recimo u Italiji ova kategorija toliko popularna da svaki region ima svoj šampionat.

Porazgovarali smo i o budućim projektima, o kojima Vukašin nije toliko želeo da priča, ali ukoliko sve bude po planu, očekuje se da će se Alpe Adria šampionat u ovoj kategoriji voziti i na prostorima naš zemlje.

Bajić je ovaj naš razgovor iskoristio da pozove sve koji imaju ambicije ka ovom sportu da se obrate nama ili lično Vukašinu za sva pitanja, savete i kritike, kako bi sezonu 2015. dočekali spremni.

Za MotoVesti piše
Igor Gašparević

2 thoughts on “Supermoto u Srbiji

  • 03/06/2014 at 13:24
    Permalink

    Gde tacno da se obrati?

Comments are closed.