MotoGP Mugelo Italy 2014

“To je 25 poena za pobedu kao i kod drugih trka ali u Muđelu pobeda je pitanje časti.” – izjavio je Valentino Rosi pred svoju tristotu trku, u Muđelu, u rodnoj Italiji.

Spektakl nije izostao, po prvi put ove sezone vođstvo Marka Markeza ozbiljnije je bilo ugroženo.
Od samog početka trke Horhe Lorenco krenuo je agresivno, prvo napavši Hondu Danija Pedrose, koji je potom izgubio jos nekoliko pozicija koje je nadoknađivao tokom trke, da bi zatim preuzeo vođstvo od Markeza i uz konstantnu borbu držao prvo mesto sve do poslednjeg kruga, kada je Markez ponovo prešao u vođstvo i prekinuo Lorencov niz od tri uzastopne pobede u Muđelu.

Rosi, koji je od 2002. do 2008. uzastopno pobeđivao u Muđelu, svoj 300. gran pri završio je na trećem mestu, na koje je stigao sa desetog startnog mesta, podsetivši gledaoce na neke od svojih najboljih nastupa. I pored odlične vožnje nije uspeo da parira tempu vodećeg dvojca i na kraju je za njima zaostajao preko 2 sekunde.

Pedrosa je proveo trku nadoknađujući pozicije koje je izgubio na startu stigavši na kraju do četvrte pozicije, obišavši Pola Espargara (Tek3 Monster Jamaha) u dobrom duelu. Andrea Dovićozo (Dukati) i Andrea Ianone na cilj su stigli 10-ak sekundi za Pedrosom i Espargarom, praćeni ovacijama publike. Ianone je odvezao odličnu trku na svom privatnom (Pramak) Dukatiju, startujući sa trećeg mesta i vodeći kratko na početku trke.

Bredli Smit (Tek3 Monster Jamaha) pao je u četvrtom krugu.
Nedugo zatim pao je i Kal Kračlou a njegov Dukati je pri klizanju niz stazu pokupio i oborio Stafana Bradla na LCR Hondi.
Svi vozači su srećom prošli bez povreda.

Nakon Muđela stanje u šampionatu je sledeće:

1 93 Marc MARQUEZ Honda 150
2 46 Valentino ROSSI Yamaha 97
3 26 Dani PEDROSA Honda 96
4 99 Jorge LORENZO Yamaha 65
5 4 Andrea DOVIZIOSO Ducati 63
6 44 Pol ESPARGARO Yamaha 49
7 41 Aleix ESPARGARO Forward Yamaha 44
8 6 Stefan BRADL Honda 39
9 19 Alvaro BAUTISTA Honda 34
10 38 Bradley SMITH Yamaha 34