Prvi testovi za Vugrineca

Martin Vugrinec, jedini vozač Red Bull MotoGP Rookie Cupa sa ovih prostora, proteklih je dana bio na stazi Jerez gde je vozio predsezonski test. Imali smo prilike da porazgovaramo sa Martinom, koji je tokom testa doživeo pad usled kog je došlo do preloma u desnoj ruci, ali ga to nije omelo da test završi do kraja. U nastavku pročitajte kako je Martin video svoj prvi susret s motociklom koji će voziti u 2015. godini.

Puno dojmova, emocija, ljudi, događaja i sve to u tri dana testa za 2015. Red Bull MotoGP Rookies Cup sezonu. Teško je ostati ravnodušan kada doživite nešto o čemu ste prije samo godinu dana sanjali. Sav pod dojmovima i pun adrenalina krenuo sam u prvi dan testa. Jako puno novina i stvari za naučiti. Jerez je staza svjetskih razmjera, jedna od ljepših na kojima sam vozio, tehnički je dosta zahtjevna i da bih bio brz, kao i na svakoj stazi potrebni su krugovi, puno krugova.

spidermartin rbrc t 2

Zatim KTM RC 250 R motocikl Moto3 specifikacije. Nisam mogao vjerovati da „motor“ od samo 70 kilograma može biti tako snažan i brz, zaista mi je bilo ugodno vozit se na takvoj mašini, ali treba vremena za priviknuti se na njega jer se on razlikuje od baš svakog motora koji sam vozio. Dunlop gume su mi također jedna od nepoznanica s kojima sam se trebao upoznati jer one daju drukčije povratne informacije od guma na kojima sam do sada vozio.

Za priviknuti se na sve to treba vremena i vožnje, ali siguran sam da ćemo KTM i ja funkcionirati savršeno nakon prvih par trka.

Što se tiče samog Rookies Cup-a i mojih ovogodišnjih konkurenata, mogu samo reći da je to ono što svakom vozaču treba ako želi napredovati. Činjenica da razliku između 1. i 10. mjesta čini samo osam desetih sekunde dovoljno govori o kakvoj se vožnji radi. Kako ja to volim reći „na nož“ do svih limita, a u slučaju da pogriješite, iza vas je najmanje petorica vozača koji će to skupo naplatiti. Uživam u takvoj vožnji jer to je ono što vas gura dalje, čini vas boljim, bržim, sigurnijim u sebe i motocikl.

spidermartin rbrc t 3

U radionici je sve izrazito profesionalno i po rasporedu. Tu mi je velika podrška moj tata Ivica koji se izrazito trudi i na čemu sam mu jako zahvalan. Nažalost nije baš sve bilo tako bajno jer sam na kraju prvog dana doživio gadan highside sa otprile 160 km/h u kojem sam ozlijedio obe šake, tek smo nakon povratka kući saznali da mi je pukla kost u desnoj. Osjećao sam jaku bol osobito prilikom kočenja, ali i još gore nisam imao snage u ruci, zbog čega sam, morao kočiti ranije i duže. Upravo radi kočenja doživio sam još tri pada od kojih su dva bila izlijetanje u šljunak radi prekočavanja.

Svi vozači su napredovali, dok sam se ja borio s rukom, i pogurali me u donju polovicu poretka što se tiče vremena. Zbog toga nisam baš sto posto zadovoljan ovim testom, ali naučio sam da se na natjecanja takvog ranga ne može doći glavom kroz zid, već treba ići korak po korak. Učinio sam pogrešku jer sam prerano želio previše, potruditi ću se da se takvo nešto ne ponovi. Mjesec dana bit će dovoljno vremena za rehabilitirati ruku i vratiti me u formu za prvu utrku, koja će se održati na istoj stazi. Do tada, lijep pozdrav.