Poslednje groblje motora

Ova priča je pravim zaljubljenicima u motociklizam u isto vreme san i noćna mora. Dejvid Kaf (David Cuff) sa sajta Classic Cycles je pre nekoliko godina naišao na nečiji Flickr nalog pun fotografija starih, zaboravljenih motocikala. Dejvid je tada želeo da poseti to mesto i nakon nekoliko godina otkrio je gde se ono nalazi i posetio je grad Lokport (Lockport) u državi Njujork (New York).

Dejvid je sa prijateljima stigao do mesta na kome se nalaze motocikli i dok je posmatrao kroz odškrinuta vrata osećao se kao provalnik u banci.

“Zgrada je bila uništena, stvari su bile svuda razbacane. Postojali su znaci da su tu nekada bili motocikli jer su se na jednoj strani nalazili rezervoari, na drugoj ramovi, … Vrata od prostorije u kojoj su se nalazili motocikli su bila odškrinuta i mogao sam da vidim motocikle naslonjene na zid.” objašnjava Dejvid.

Dejvid dodaje “Podrum je bio pun motocikala zarđalih od vlage koja se osetila u vazduhu. Krenuo sam da se penjem stepenicama koje su delovale kao da će se svakog trenutka srušiti. Na vrhu stepenica nalazila su se vrata kroz koja sam video prizor koji mi je zadržao otvorenu vilicu”

“Prostorija je bila puna motocikala. Bilo je rupa u podu kroz koje su motori padali u podrum i rupa u plafonu kroz koje su motocikli padali u prizemlje. Polovina poda delovala je stabilno tako da smo nastavili da se krećemo kroz zgradu i pokušavamo da shvatimo šta smo upravo videli”

Kada se Dejvid vratio kući, nije bio zadovijan učinjenim. Želeo je da sazna nešto više o istoriji motora i da pokuša da dođe u posed nekog od njih. Preko prijatelja od prijatelja, Dejvid je uspeo da dođe do potrebnih informacija – Vlasnik objekta je izvesni Frenk, kome je zapravo bilo zabranjeno da ulazi u zgradu. Zbog neizmirenih obaveza za porez, grad je Frenku oduzeo imovinu i on zgradi nije pristupao duže od godinu i po dana. Dejvid je bio uporan, pa je više puta pozivao Frenka kako bi stekao njegovo poverenje.

“Proces je bio dugotrajan. Zivkao sam Frenka na svaka tri-četiri dana i pokušavao da saznam da li je proces povrata imovine napredovao. Frenku sam išao na živce, ali je polako počeo da stiče moje poverenje i bio je spreman da odgovori na sva moja pitanja. Vlasnik ovih motocikala bio je čovek po imenu Kohl koji je preko 50 godina bio vlasnik više prodavnica koje su se bavile prodajom motocikala. Kako je bio i veliki ljubitelj motora, Kohl je, kada bi neka prodavnica propala, kupovao motocikle sa lagera i ostavljao ih u svojoj kući. 1997. godine Frenk je otkupio zgradu sa motociklima s idejom da prodaje delove svih motocikala. Porez na imovinu je plaćan redovno do 2002. godine kada je zgrada, od starosti, počela da se urušava. Kako je popravka krova i zgrade procenjena na 300.000$, Frenk je prestao da plaća porez i napustio je kuću.”

Novembra 2010. godine Frenk je dobio pristup kući iz koje je mogao da uzme deo imovine. Ovog puta u kuću smo otišli s prikolicom za motore

“Počeli smo da pregovaramo o cenama, i kako je Frenk dao veoma dobru ponudu, otkupio sam tri motora – Hondu CB350, Jawu iz 1950. godina i motocikl za koji ne znam koji je model. Jedino što znam za treći motocikl koji sam kupio jeste da je napravljen u Nemačkoj.”

Nekoliko dana kasnije, Dejvid je saznao da će Frenk izbaciti sve motore i vratio se još jednom u grad. “Vozili smo celu noć, kako bismo u Lokport stigli oko 7:15 ujutru. Stigli smo u zgradu pre Frenka i bili smo zatečeni kada smo videli dva kamiona puna motora.”

“Omogućeno nam je da spasimo nekoliko motora i delova. Bilo je dirljivo videti kako Frenku naviru emocije. Pričao nam je o vremenu kada je posao sa motorima cvetao. Pričao nam je o svim motorima koji su se tu našli, proizvedenih 60ih i 70ih godina. ”

30. jula 2013. godine ova zgrada je izgorela, a preostali motocikli su nestali u pepelu. Kako Dejvid navodi – “Ne verujem da ćemo ikada, ponovo, naići na mesto poput ovog. Danas je sve drugačije. Motocikli su skupi, a pored Ebay-a prodavnice gotovo da i ne posluju. Ovo mesto je ono što je svako od nas sanjao kao dete.”

Foto: David Cuff & Chris Seward
Izvor: Messy Nessy chic
Posredstvom: Moto Oglasi