Ponikve 11.05.2014.

Drugog vikenda maja vožena je prva trka domaćeg šampionata. Prvi put je vožena trka na aerodromu Ponikve kod Užica.
Za Moto Vesti piše Igor Gašparević:

Prvi su na stazu izašli vozači starovremenskih motocikala, takozvani Moto Classic. U Diviziji 1 najbrži je bio Dejan Pavlović, ispred Zorana Pavlovića i Slobodana Vasiljevića. Drugi su na stazu izašli takmičari Divizije 3 – Prikoličari. Na startu ove trke pojavilo se svega tri postave, među kojima je najbrži bio dvojac koji su činili Dragan Dragoj i Vuk Tomanović. Na drugom i trećem mestu našli su se gosti iz Rumunije – Sarac i Gargely, odnosno Rada i Stochici.

Treća i poslednja Moto Classic trka bila je ujedno i najzanimljivija. Ubedljivo prvi završio je Miroslav Mika Stanojević, nekadašnji šampion države u klasi 125, ispred Željka Cvetičanina i gosta iz Rumunije Sorina Alamoriana. Sva trojica voze motocikle Kawasaki GPZ900r. Na sigurnoj četvrtoj poziciji završio je Nikola Krezić, dok se iza njegovih leđa vodila žestoka bitka za peto mesto iz koje je kao “pobednik” izašao Mihalj Nemet ispred Dejana Pavlovića i Silviu Malaimare.

Sezonu kružnih trka Road Racing šampionata otvorili su takmičari klase 600 SBKS (nekadašnji Hepening). Dok je Stevan Petrović na svojoj Yamahi R6 sigurno nizao krugove na prvom mestu, iza njegovih leđa vodila se borba između Dalibora Miletića i petnaestogodišnjeg Martina Vugrineca. Martin se iz kruga u krug na svom Suzukiju približavao Daliboru da bi ga nekoliko krugova pre kraja i obišao. Međutim, na zvaničnim rezultatima Moto Saveza Srbije Martinu je dodatno 10 sekundi na ukupno vreme, tako da je trku završio na trećem mestu iako je kroz cilj prošao kao drugi.Četvrto i peto mesto zauzeli su Veljko Kesić i Bojan Nikolić.

Druga trka dana vožena je u klasi 1000 SBKS gde je prvo startno vreme imao Branislav Jovanović. Nakon prvog starta, nekadašnji šampion ove klase Stevan Purić jena svom Ducatiu 1199 PanigaleR zakačio Dragana Stankovića na BMW-u, a zatim pao. Zbog ovog incidenta, start trke je ponovljen a na čelo kolone izbio je Branislav Jovanović koji je nakon osam krugova, najverovatnije zbog pucanja lanca morao da odustane od trke. Tada na čelo izbija Draženko Tintor na Hondi CBR1000RR koji poziciju uspešno čuva do samog kraja. Kako se trka bližila kraju, Dušan Đukić je sa svojim Suzukijem vozio sve sporije krugove, dok je Dragan Stanković bio sve brži i brži. Na kraju trke poredak je ostao isti, ali je devetnaestogodišnji Stanković kroz cilj prošao sa svega 0,139 sekundi zaostatka za Đukićem. Vojkan Milovanović završio je kao četvrti, dok je Milan Lovrić bio peti.

Neprijatno nas je iznenadio start klase 125 SP jer se njemu našlo svega pet takmičara. Nevoljno moramo da priznamo da je ova trka ujedno bila i najnezanimljivija jer je Martin Vugrinec, trećeplasirani iz klase 600 SBKS kroz cilj prošao gotovo minut ispred drugoplasiranog Nikole Gajića. Trećeplasirani Đorđe Rakić je prošao kroz cilj sa 22 sekunde zaostatka za Gajićem. Dragan Mišković i Nikola Kišprdilov zauzeli su četvrtu i petu poziciju.

Poslednju trku dana vozile su dve kategorije, jer se na startnoj listi klase 600 SuperSport našlo svega tri takmičara. Trku je poveo vozač klase 1000 SuperStock Miloš Milovanović na BMW-u, ali je usled pada odustao od trke nakon pet krugova. Nakon Miloševog pada, na čelo izbija “lokalni heroj” Goran Stojanović Mrsi na BMW-u i kroz cilj prolazi sa 3,5 sekunde prednosti nad drugoplasiranim Milošem Mijailovićem. Treći kroz cilj prolazi veteran ovog sporta Dragoslav Kule Perišić na Kawasakiju. Za njima su u klasi 1000 SST kroz cilj prošli nekadašnji vozač klase 600 SS Balša Zorić, Vladimir Popović i prošlogodišnji šampion klase 1000 SBKS Dejan Radulović. Kroz cilj je kao četvrti prošao Nenad Stojanović Cvrle na Yamahi R6, što ga je ujedno dovelo do prve pozicije u klasi 600 SS. Drugoplasirani u ovoj klasi bio je prošlogodišnji šampion Igor Arsić, dok je treći kroz cilj prošao Darko Todorov.