MotoGP Jerez Spain 2014

Zvezda Honda Repsol tima, prošlogodišnji šampion, Mark Markez, prvi je vozač nakon Mika Duhana 1992. godine koji je pobedio na prve četiri trke sezone.
Markez i Honda bili su nezaustavljivi na trci, što je pokazalo i vođstvo od 4 sekunde nad drugoplasiranim, devetostrukim svetkim šampionom, Valentinom Rosijem.
Markezu je ovo stoti gran pri u karijeri i prva pobeda u Herezu.

Valentino Rosi je višestruki pobednik na Herezu ali je ovaj put posle kraće borbe u prvim krugovima palicu predao Markezu.
U poslednjim krugovima trke Rosi je drugo mesto odbranio od napada drugog vozača honde, Danija Pedrose, i time je svoju Movistar Jamahu dovezao na drugi stepenik pobedničkog postolja.
Rosi je vozio sa prednjim pneumatikom tvrdog sastava.

Bitka za treće mesto odvijala se između Horhea Lorenca i Danija Pedrose, uprkos Lorencovom lošem startu. Veći deo trke je Pedrosina Honda kaskala za Lorencovom Jamahom koja je pratila Rosijev tempo, no desetak krugova pre kraja trke Lorencov tempo je počeo da opada a Pedrosa je krenuo u napad, obišavši Lorenca napao je i Rosija u poslednjim krugovima, ali bez uspeha.
Svoj 27. rođendan Lorenco je proslavio van pobedničkog postolja dok je njegov prošlogodišnji rekord staze oborio mladi Markez.

Andrea Dovićozo dovezao je svoj fabrički Dukati na peto mesto, nakon borbe sa Alejksom Espargarom i Alvarom Bautistom.
Dovićozov timski kolega Kal Kračlou povukao se u prvoj polovini trke, dok je Dukatijev džoker vozač, Mišel Piro doživeo lakši pad.
Bautista je prekinuo niz padova i osvojio prve bodove ove sezone završetkom na šestom mestu, što je pravo olakšanje za njega i Go&Fun Hondu.
Alejks Espargaro ponovo je postao najbolje plasirani vozač otvorene kategorije, dovezavši svoju Forward Jamahu na sedmo mesto, ispred Tech3 Monster Jamaha Bredlija Smita i svog starijeg brata Pola Espargara.
Stefan Bradl bio je poslednji među osvajačima bodova na ovoj trci stigavši na deseto mesto.

Nakon četvrte trke stanje u šampionatu je sledeće:

1 93 Marc MARQUEZ Honda 100
2 26 Dani Pedrosa Honda 72
3 46 Valentino ROSSI Yamaha 61
4 4 Andrea DOVIZIOSO Ducati 45
5 99 Jorge LORENZO Yamaha 35
6 6 Stefan BRADL Honda 30
7 41 Aleix ESPARGARO Forward Yamaha 30
8 38 Bradley SMITH Yamaha 28
9 29 Andrea IANNONE Ducati 25
10 44 Pol ESPARGARO Yamaha 25

gp jer 1 [800x600]

gp jer 2 [800x600]

gp jer 3 [800x600]