Pedrosi pobeda, Rossiju nova prednost

U prvih nekoliko krugova delovalo je kao da ćemo gledati totalno nezanimljivu kišnu trku, ali se Pedrosa pobrinuo da do toga ne dođe, osvojivši Veliku nagradu Japana.

Već na startu poveo je Jorge Lorenzo, dok ga je u stopu pratio Valentino Rossi. Međutim, na kraju prvog kruga razlika je već iznosila gotovo celu sekundu, da bi se nakon deset krugova ona popela na čak 3,5 sekundi i sve je delovalo kao da su prve dve pozicije razrešene. U isto vreme Pedrosa se borio za niže pozicije, da bi 14 krugova pre kraja izbio na treću poziciju sa 3,5 sekunde zaostatka. Međutim…

Dovoljno mu je bilo samo četiri kruga da Pedrosa nabije tempo i razlike između Rossija i njega gotovo da nije ni bilo. Devet krugova pre kraja, Dani kreće u poteru za Loreznom što koristi i Rossi koji uspeva da isprati tempo Hondinog vozača.

Nekoliko krugova kasnije Pedrosa je na čelu karavana, dok iza sebe ima Lorenza i Rossija koji se bore za poziciju broj dva. Doktor uspeva da izbije na drugo mesto i tu ostaje do kraja trke. Pedrosa je bio nedostižna meta. Stanje u šampionatu se menja, Pedrosina 50. pobeda u karijeri dovela je do toga da Rossi napravi dodatna četiri poena prednosti, te razlika sada iznosi 18 poena.

Marc Marquez nije mogao bolje od četvrte pozicije za koju se borio sa Andreom Doviziosom, koga je na kraju i nadmašio. Cal Crutchlow završio je šesti, ispred Bradley Smitha. Nakasuga je napravio istorijski rezultat završivši trku na osmoj poziciji, ispred Barbere i Reddinga.

Ovo je bio loš dan za braću Espargaro. Aleix je nakon greške koju je načinio u prvom delu trke uspeo da se dokopa 11. pozicije, dok je njegov brat Pol pao u poslednjem krugu trke.

Sledeća trka vozi se već za sedam dana u Australiji.