Kako odabrati pravu kacigu

Jedna od prvih stavki na must have listi svakog moto-entuzijaste ne vezano da li je u pitanju vozač ili suvozač je svakako kaciga. Osim zakona koji u našoj državi propisuje obavezno nošenje iste i sam lična bezbednost bi trebala da navodi čoveka da na motor ne seda bez ovog dela moto opreme. Iz ove konstatacije svakako sledi pitnje: ,,Kako odabrati onu pravu? (kacigu naravno)“

Procentualni prikaz najugroženijih područja na kacigi prilikom pada

Negde se sa kupovinom mora početi. Odabir veličine u teoriji ne bi trebao da predstavlja problem. Prislonite metar iznad obrva i napravite krug oko glave. Dimenzija vaše glave ima odgovarajući par na skali od xs do xl, 2xl pa čak i do 3xl kod nekih brendova. Problem rešen? Daleko od toga.

Kupovina kacige nije ništa drugačija od kupovine cipela – neki kalupi vam jednostavno neće odgovarati. Svaki brend ima neki svoj kalup, a čak i unutar klasa i tipa jednog brenda može postojati razlika. Neophodno je kacigu probati i pronaći modele koji odgovaraju. Nažalost koliko god resursa spremni da odvojite za kacigu neki modeli vam jednostavno neće odgovarati. Prilikom probe kacige važno je da ne postoji nikakva neprijatnost na vrhu glave, jastučići na obrazima trebaju da budu pomalo pretegnuti i da stiskaju obraze (to će se i onako opustiti posle pet-šest vožnji) a kod čela mora da stane jedan prst. Retko se obraća pažnja na sistem kopčanja, ali je jako važno proveriti da vam on ne bude previše blizu vrata, ali ni da bude previše blizu ivice brade. Ako možete da skinete kacigu zakopčanu velike su šanse da nešto nije kako valja.

Na tržištu se može naći veliki broj tipova kaciga. Naječešće se sreću fullface, flip-up, jet i cross kacige. Za svaki tip vožnje dakle postoji kaciga, kuda sad?

Fullface izdavajamo ka apsoultuni favorit jer purža najveću zaštitu. Naravno to ne znači da su drugi tipovi manje ili više praktični. Džet se najčešće izdvajaju kao estetski najlepše ali ostavljaju vašu bradu i dobar deo lica otovrenim što može biti vrlo problematično u slučaju da kaciga zaista zatreba. Veliki broj ljud koji putuje opredeljuje se za Flip-up jer im omogućavaju da po želji imaju zaštitu koju fullface kaciga pruža dok u samo par pokreta mogu dobiti svu perfomanse koje idu uz džet, uzimajući od oba sveta najbolje.

Šta je to što toliko košta na kacigi pa neke koštaju upola manje nego kazna za nenošenje iste, a neke koštaju kao slabiji polovni motor? Koštaju sitnice. Anonimni brendovi su jeftini ali često ne pružaju nikakvu zaštitu, sa druge strane dobra atestirana kaciga koja košta malo će vas podjednako zaštiti kao ona koja košta puno ( u ovom trenutku ne pričamo o kacigama navjiše klase). Zašto je onda bolje dati više nego manje?

Podelimo kacige na tri klase nižu, srednju i višu. Kacige iz niže klase dolaze bez dodataka, a nije neočekivano da bude i uštede u izradi pa mehanizmi mogu biti slabiji ili da se lakše lome. Ova klasa često dolazi bez mogućnosti promene jastučića što otežava održavanje kacige, mehanizmi vizira su slaba tačka, a i moguće je da postoje manji problemi sa šumnošću same kacige. Uz srednju klasu dolazi više komfora, često imaju sunčane naočare koje su integrisane, jastučići se mogu vaditi jednostavnije, a i sam kvalitet izrade je veći. Veliki broj modela u ovoj klasi ima pinlock ready vizire što znači da se u njih može staviti posebna pinlock zaštita koja sprečava magljenje vizira. Viša klasa donosi još više pogodnosti. Pinlock je must have u ovoj klasi, viziri mogu biti polarizovani, unutrašnjost same kacige prilagođena za najrazličitije dodatke a sama izrada još finija. Ono što odvaja kacige iz ove klase je njihova težina i aerodinamičnost pa često pružaju veći komfor nego kacige iz prethodne dve klase.

Ako bi rezimirali sve rečeno, pri kupovini kacige neophodno je otkriti pravu veličinu, a zatim pronaći i kalup koji će vama odgovarati. Tip kacige birate prema vašem stilu vožnje, ako niste sigurni – fullface je uvek dobar izbor. Da li je neophodno odmah kupiti skupu kacigu? Ne. Većina vozača je u svojoj vozačkoj karijeri imala bar po jednu kacigu iz sve tri klase, ali je zato bitno da kaciga bude atestirana i proizvedena od strane pouzdanog proizvođača. Anonimne marke su nepotreban rizik. Važno je napomenuti da komfor košta, te da ako hoćete da priuštite sebi više verovatno je da ćete morati da odvojit više novca.