Ipone Moped Endurance Cup 2018

Nakon što je prošle premijerno vožen, Moped Endurance Cup ove godine već je deo redovnog kalendara drumskog šampionata.

Sakupivši brojnost takmičara i publike kakvi odavno nisu viđeni na ovim prostorima, MEC se za ovu godinu organizovao bolje, sa uređenijim klasama, oštrijim pravilima i raznovrsnijim trkama.

Sezona počinje noćnom trkom na stazi Kart moto centra Ada Huja 12. maja, kada se vozi levi, odnosno redovan krug na ovoj stazi. Trka klase Serija će startovati u ponoć i završiti se u četiri sata po ponoći. Druga trka vozi se mesec dana kasnije, 09. juna na stazi Beranovac u Kraljevu. Vozi se najkraća konfiguracija, na kojoj je nekada vožen karting. Ova staza odlikuje se dugim pravcima, ali i velikim usponima, što će biti posebno zanimljivo. Planirano je da trka startuje u 20:00 i završi se do ponoći.

Treća trka sezone vozi se u Kuli 07. jula. I ovog puta reč je o noćnoj trci čiji će start biti u 22:00, a kraj trke u dva sata posle ponoći. Staza u Kuli poznata je kao tehnički izuzetno zahtevna staza, s malo pravaca i delova za odmor. Ova staza takođe prima manji broj takmičara, pa se očekuje da neće svi vozači sa kvalifikacija startovati na trci.

Novina u kalendaru su Ponikve kraj Užica koje se voze 11. avgusta kao dnevna trka. Vojni aerodrom Ponikve koji nije u funkciiji od 1999. godine doživeo je promene u infrastrukturi, te ćemo ovog puta na čuvenom aerodromu imati veoma zanimljivu trku. Nadmorska visina ovog aerodroma garantuje nam zanimljivu trku, jer će vozači prve treninge provesti štelujući karburatore kako bi vazduh u smeši bio zadovoljavajuć. Trka na Ponikvama voziće se po danu, a start je planiran za 14:00.

Lokacija pete trke je i dalje upitna. Iako u kalendaru stoji Vršac i datum 01. septembar, staza u Vršcu je i dalje upitna, a kao alternativa za ovu trku može se voziti Kovin ili Zrenjanin, o čemu će naknadno biti reči. Sezona se završava gde je i počela, na beogradskom kartodromu Ada Huja 22. septembra, s tim da će se na poslednjoj trci voziti desni, odnosno kontra krug. Ova trka voziće se noću, a start je planiran za 22:00.

Ukoliko bude dovoljno zainteresovanih takmičara postoji mogućnost da drugog ili trećeg vikenda aprila bude organizovana revijalna trka u trajanju od 24H, koja se neće bodovati za šampionat. Na toj trci svim timovima biće dozvoljeno da koriste 2 mopeda, uz poštovanje svih ostalih aktuelnih pravila.

Dodatni novitet su novinarske ekipe na stazi, bukvalno. Ideja organizatora je da se na svakoj trci, među takmičarima nađu i tri novinarske ekipe, sa po tri vozača iz različitih redakcija. Novinari će nastupati pod istim pravilnikom kao i svi ostali takmičari i bodovaće se unutar kupa, ali će se voditi i odvojeno bodovanje u kojima će se nadmetati same redakcije. Svaka od redakcija imaće pravo učešća na dve trke u toku kupa i na osnovu toga će se bodovati. Našu redakciju možete pratiti kao deo tima Novinari 2 – MPP, sa brojem 734.

Sve informacije o kupu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.mec.rs. Svi takmičari koji žele da se nadmeću u ovom kupu tokom 2018. godine svoje timove mogu registrovati klikom OVDE.