EICMA 2015: Yamaha MT-10

Yamaha ga naziva “sledećim nivoom”, a predstavlja nastavak linije MT/FZ modela. U pitanju je nova Yamaha MT-10 koja je, u suštini, YZF-R1 iz 2015. godine sa istim ramom, zadnjom vilom, ogibljenjem, elektronikom (bez IMU senzora), točkovima i osnovnim skeletom agregata.

YamahaMT-10-2

Bez plastike dobija žestok izgled koji je pojačan minimalističkim zadnjim delom, kao i tamnim bojama razbijenim fluorescentnim žutim, plavim ili delimično crvenim felnama.

YamahaMT-10-3

Agregat

998ccm CP4 agregat je srce R1 modela, ali je, u ovom slučaju, promenjen kako bi se povećao obrtni momenat (101.6 Nm). Dodat je sveže dizajnirani usis, izduv i sistem za dovod goriva, kao i R1 čelične klipnjače (umesto titanijumskih). Što se konjskih snaga tiče, očekuje se da će imati oko 165-170 KS.

YamahaMT-10-4

YamahaMT-10-5

Modovi

Vozač ima ponuđena tri moda. “Standardni” mod koji doprinosi ugodnoj vožnji i pri visokim obrtajima, “A” mod je, u suštini, full-fat mod, dok je “B” mod idealan za kišne dane i klizave gradske ulice.

YamahaMT-10-6

Sistem kontrole proklizavanja (sa 3 moda)

Kada otkrije proklizavanje zadnje gume YCC-T automatski kontroliše ventil za dovod goriva, vreme paljenja i ubrizgavanje goriva kako bi povratio kontrolu. “Nivo 1” nudi najmanje intervencija, “Nivo 2” je za normalne ulične vožnje, a “Nivo 3” je namenjen za nepovoljnije uslove.

YamahaMT-10-7

Cruise control

Yamaha tvrdi da je MT pogodan za dug put, stoga dobija kontrolu krstarenja u 4., 5. i 6. brzini između 50 i 180 km/h. Sva podešavanja se automatski isključuju aktiviranjem kočnica, kvačila ili gasa.

YamahaMT-10-8

Deltabox ram

Ram je proistekao iz R1 Deltabox rama i prerađen je da balansira jačinu/krutost motocikla radi veće agilnosti. Ima veoma kratak raspon točkova (1400mm) i aluminijumske zadnje vile i nagovešteni čelični podram.

YamahaMT-10-9

Ogibljenje

KYB vile Yamahe MT-10 su takođe preuzete sa R1 modela. Pozadi se nalaze KYB amortizeri povezani Monocross zglobom, a  prednji i zadnji deo su potpuno prilagodljivi.

YamahaMT-10-10

Kočnice

Prednji deo je dobio par plutajućih diskova (320 mm) i Nissin čeljusti, dok je zadnji deo dobio disk od 220 mm i klizajuće čelusti. ABS je standardno postavljen.

YamahaMT-10-11

LCD kontrolna tabla

“Desetka” dobija kompletnu LCD kontrolnu tablu koja uključuje brzinomer, tahometar, pokazivač goriva, merač za pređeni put, indikator pozicije, informacije o modu i još mnogo toga.

YamahaMT-10-12

Uz sve ovo ne treba ignorisati ni značaj toga da je ovo MT motocikl. Sve veća porodica naked-a ima obavezu da pruži dobre performanse i pristupačnost, a sa ovim modelom to je zagarantovano. Yamaha još uvek ne želi da potvrdi cenu, ali veruje se da će MT-10 stići kod dilera u aprilu sa cenom od 14.300 €.