Andrea Dovizioso došao do druge pobede za redom

Nakon svoje prve pobede u sezoni na trci u Mugellu, Andrea Dovizioso je uspeo da ponovi fenomenalan rezultat na današnjoj trci u Barseloni osvojivši još jedno prvo mesto.

Pred početak trke, uslovi na stazi su bili slični onima tokom jučerašnjih kvalifikacija. Temperatura staze je iznosila 53.7ºC, dok je temperatura vazduha bila 33.3ºC. Dani Pedrosa je imao odličan start, dok su Jorge Lorenzo i Danilo Petrucci imali katastrofalan start. Lorenzo je uspeo da se zadrži na drugoj poziciji, dok je Petrucci pao na poziciju 11. Petrucci je napravio veliku grešku na startu, nakon čega je imao kontakt sa Marquezom i na svu sreću oba vozača su ostala na svojim motorima.  U 5. krivini Lorenzo dolazi do prve pozicije, dok su se iza njega našli Marc Marquez i Dani Pedrosa. Maverick Vinales je na startu pao na 16. poziciju, dok je Valentino Rossi nakon prvog kruga bio na 11. poziciji. Početkom drugog kruga Rossi gubi poziciju od Reddinga i Zarca i pada na poziciju broj 13. Jorge Lorenzo je u trećem krugu i dalje držao prvu poziciju ispred vozača fabričke Honde, dok su se na 4. i 5. poziciji nalazili Andrea Dovizioso i odlični Jonas Folger. Valentino Rossi je u tim trenucima bio tek na 13. poziciji, dok se Vinales nalazio na poziciji broj 15. Nakon prvih 5 krugova, Lorenzo je imao prednost od tri desetinke u odnosu na Marqueza i Pedrosu, a u prvih 10 vozača su se još nalazili: Dovizioso, Folger, Petrucci, A. Espargaro, Bautista, Zarco i Rossi.

U istom krugu, Valentino Rossi dolazi do 9. pozicije ispred Johanna Zarca. Marc Marquez je takođe u petom krugu napravio grešku na kočenju u 10. krivini i uz veliki rizik je uspeo da dođe do prve pozicije. Lorenzo je morao da ode šire zbog čega je Pedrosa došao do druge pozicije, a već u 14. krivini Andrea Dovizioso dolazi do pozicije broj 3 ispred Lorenza. U narednom krugu, odlični Jonas Folger pretiče Lorenza za 4. poziciju, a samo nekoliko krivina kasnije Španac gubi poziciju i od Petruccija. Početkom 7. kruga, na kočenju u prvoj krivini Dani Pedrosa dolazi do prve pozicije ispred Marca Marqueza, dok je Valentino Rossi u tim trenucima bio na 8. poziciji, a Vinales na poziciji broj 15. Aleix Espargaro je u istom krugu morao da odustane zbog kvara na agregatu njegove Aprilije, dok je na kočenju u 10. krivini do druge pozicije ispred Marqueza došao Andrea Dovizioso. Jorge Lorenzo u 9. krugu gubi 6. poziciju od Alvara Bautiste na kočenju u prvoj krivini, dok je Valentino Rossi u istoj izgubio 8. poziciju od Johanna Zarca. U 10. krugu, Zarco dolazi do 7. pozicije ispred Lorenza, dok je razlika između prvoplasiranog Pedrose i Doviziosoa iznosila samo jednu desetinku.

Nakon prvih 12 krugova, Pedrosa, Dovizioso, Marquez i Folger su se nalazili u sedam desetinki, dok je petoplasirani Danilo Petrucci imao zaostatak za njima od jedne sekunde. U narednom krugu, Jack Miller je bio prvi vozač koji je doživeo pad na trci i to u 5. krivini. Andrea Dovizioso je tokom svakog kruga bio mnogo bolji na startno – ciljnom pravcu, ali je mnogo ranije kočio od Pedrose u prvoj krivini i činilo se da sa lakoćom prati Španca. Deset krugova pre kraja, Jonas Folger je počeo da gubi priključak sa vodećima, a Andrea Dovizioso je u istom krugu na kočenju u prvoj krivini pretekao Danija Pedrosu za poiciju broj 1. Dovizioso je već nakon jednog kruga stekao prednost od pola sekunde u odnosu na Pedrosu i Marqueza. Osam krugova pre kraja, Marquez dolazi do druge pozicije ispred Pedrose u krivini broj 4. U tim trenucimaa, veliku brobu za 6. poziciju su vodili Zarco, Bautista i Lorezno, a posle dva kruga borbe Zarco je izašao kao pobednik ispred Bautiste i Lorenza. Danilo Petrucci 6 krugova pre kraja dolazi do 4. pozicije ispre Folgera u krivini broj 5. U narednom krugu, Jorge Lorenzo uspeva da dođe do 6. pozicije ispred Bautiste i Zarca.

Andrea Dovizioso je pet krugova pre kraja imao prednost u odnosu na Marqueza od jedne sekunde, dok je Pedrosa imao zaostatak oko tri sekunde. Danilo Petrucci je čuvao 4. poziciju ispred Folgera, dok je Lorenzo čuvao 6. poziciju od Zarca i Bautiste. Usamljen na 9. poziciji sa zaostatkom od 5 sekundi za Bautistom je bio Valentino Rossi, dok je iza njega sa zaostatkom od 4.5s bio Maverick Vinales. Četiri kruga pre kraja, probuđeni Jorge Lorenzo je uspeo da pretekne Folgera i Petruccija i tako se našao na poziciji broj 4. Dva kruga pre kraja, Danilo Petrucci se našao van staze u krivini broj pet, tako što je izgubio prednji kraj svog Ducatija dok se nalazio na 5. poziciji. U poslednjem krugu, Johann Zarco je u 4. krivini uspeo da dođe do 5. pozicije ispred timskog kolege Jonasa Folgera. Andrea Dovizioso je uspešno priveo trku kraju na prvoj poziciji imajući prednost u odnosu na Marqueza od 3,544s, dok je Dani Pedrosa osvojio poslednje mesto na pobedničkom postolju. Nakon fenomenalnog starta, Jorge Lorenzo je trku završio na 4. poziciji, dok su se na 5. i 6. poziciji našli odlični vozači Tech3 Yamahe, Johann Zarco i Jonas Folger. Alvaro Bautista je trku završio na 7. poziciji, dok je Valentino Rossi prošao kroz cilj tek kao osmoplasirani. Hector Barbera je u poslednjem krugu uspeo da pretekne Mavericka Vinalesa za 9. poziciju. Poene na današnjoj trci su osvojili još: Cal Crutchlow, Loris Baz, Scott Redding, Karel Abraham i Tito Rabat. Andrea Iannone je imao još jednu katastrofalnu trku za Suzuki osvojiviši tek 16. poziciju. Bradley Smith je propustio današnju trku nakon povrede prsta na levoj ruci koju je doživeo tokom jučerašnjeg dana.

Naredni trkački vikend odrržaće se od 23. do 25 juna u Holandiji na stazi Assen.

Izvor: motogp.rs
Foto: motogp.com