AJP PR7 spreman za proizvodnju

Nakon godinu dana razvoja predstavljena je produkcijska verzija relijem inspirisanog modela PR7 portugalskog AJP.

PR7, koji privukao dosta pažnje i skrenuo brojne poglede na AJP, prešao je dalek put od obećavajućeg prototipa do proizvodne jedinice za koju je proizvođač siguran da će ispuniti sve zahteve koje mušterije stave pred njega.

AJP-PR7-15-2

Najveća izmena odnosi se na izbor pogonske jedinice, Minarelli agregat od 660ccm zamenio je 600ccm u potpisu povampirenog SWM-a, koji je identičan onome koji je Husqvarna TE630 koristila do 2013. godine. Sam agregat je lakši i oslobađa više snage u nižim obrtajima, dok istovremeno ne ostaje bez daha na visokim, što u kombinaciji obećava odlične karakteristike i na terenu i na drumu, zahtev koji se vezuje za adv kategoriju.

Ram hibridnog dizajna, spoj aluminijuma i čelika, jedan je od potpisa AJP-a i na finalnom modelu dodatno je olakšan i ušvrčćen u odnosu na prototip. U kombinaciji sa lakim a snažnim agregatom i pogođenim ogibljenjem obećava se osećaj vožnje na terenu poput onoga na manjim i lakšim motociklima. Ni ogibljenje nije izbeglo izmene, Marzocchi (u međuvremenu ugašen) potpis na prednjim vilama je nestao, no one su zadržale osobine kao na prototipu. Ohlins zadnji amortizer zamenio je Sachs identičnih osobina (a isti proizvođač najverovatnije stoji i iza prednjih vila), prikačen na zadnju viljušku od livenog aluminijuma, još jedan potpis AJP-a. Odlične kočnice ostale su nepromenjene.

AJP-PR7-15-3

Zapremina rezervoara za gorivo ostala je 17l kao na prototipu ali je čep za punjenje pomeren na početak sedišta umesto ispod istog, gde se nalazio na prototipu. Ni dimenzija pneumatika nije menjana a kompletno ojačani točkovi (i glavčine i žbice i obručevi) deo su standardne opreme. Klirens motocikla porasta je sa izdašnih 300mm na 320mm. Sve promene na motociklu dovele su do toga da je najavljena težina motocikla sa svim tečnostima 165kg, ozbiljan napredak kada se uzme u obzir da je potpuno suv prototip imao 155kg (što dovodi do oko 175kg sa svim tečnostima).

AJP navodi da će početi sa isporukama PR7 u septembru 2016. godine u Evropi a da će na tržište SAD prvi primerci doći tek kasnije naredne jeseni a cene će biti objavljene neposredno pre.

AJP-PR7-15-4