WSBK-om inspirisan novi ZX-10R

Kawasaki je predstavio svoj novi ZX-10R na posebnoj prezentaciji u Španiji. Predstavljanje nove Ninje prati drugu Kawasakijevu titulu u WSBK, koju je osvojio Jonathan Rea, što je i simbolično jer je novi motocikl nastao po uzoru na pobednički WSBK motocikl i želja konstruktora je da kupcima pruže osećaj poput onoga na takmičarskom motociklu.

Posebno je istaknuto da motocikl samo na prvi pogled izgleda kao prethodni model i da su svi delovi, manje ili više, pretrpeli izmene. Čak i delovi koji izgledaju identično starima pretrpeli su izmene koje je sprovelo odelenje za istraživanje i razvoj u tesnoj saradnji sa WSBK timom i bivšim šampionom Tomom Sykesom.

ZX10R 16 2

Agregat je prvi značajno prerađen kako bi se zadržala bombastična isporuka snage agregata iz 2011. sa dodatkom snage u niskim i srednjim obrtajima, zbog čega su kompletno prerađeni glava i radilica. Dok je glava dobila titanijumske ventile i novu konfiguraciju, sada poliranih, usisnih i izduvnih kanala radilica je olakšana za 20%, što joj omogućava lakše ubrzanje i usporenje a istovremeno smanjuje i žiroskopske sile. Tako agregat sada isporučuje maksimalnih 207KS pri 13000 o/min, za čiju se lakšu isporuku staraju novi kontrola starta i kontrola proklizavanja. Sve u skladu sa strogim Euro4 propisima.

ZX10R 16 3

Sam ram nije pretrpeo značajnije izmene sem pomeranja vrata 7.5cm ka vozaču sa ciljem da se omogući još agresivniji stav tokom vožnje i lakši prenos težine na prednji točak, putem potpuno nove Showa uljno-gasne viljuške sa izdvojenim gasnim komorama. Na njih su zakačena vrhunska radijalno postavljena monoblok Brembo M50 klješta koja grabe 330mm široke prednje diskove. Pancirna kočiona creva su podrazumevajuća oprema. Zadnja viljuška je produžena za 15.8mm radi dodatne stabilnosti.

ZX10R 16 4

WSBK tim tražio je veći gornji deo oklopa za bolju aerodinamičnost i više stabilnosti pri velikim brzinama. Vizir je sada sastavni deo oklopa i neće više vibrirati pri većim naporima. Sve je to učinjeno kako bi se smanjile turbulencije ka vozaču i omogućila mu se promena pozicije sa manje otpora i napora. Prednji blatobran je dodatno iskošen kako bi slao više vazduha ka hladnjaku.

Kako je smanjenje težine bilo prioritet izduvni sistem dobio je poseban tretman, grane su sada titanijumske i promera identičnog onima na trkačkim motociklima, a 3 katalizatora nakon njih staraju se za zakonske norme. Kawasaki tvrdi da je sa upotrebu na stazi dovoljno zameniti samo deo izduvnog sistema, čak i za konkuretno takmičenje.