Sofuoglu dostigao rekordnih 400km/h

Najuspešniji World Supersport vozač svih vremena, Kenan Sofuoglu, je nedavno odlučio da probije rekord brzine na zemlji sa fabričkim motociklom. Nakon mnogo vežbe i pokušaja, Kenan je očekivao da probije rekord tokom otvaranja novog mosta koji se nalazi u zalivu Izmit, 50km od Istanbula.

Kako bi smanjio rizik pucanja gume, bilo je neophodno da postigne brzinu u roku od 30 sekundi. Kenan je posećivao most nekoliko puta u različita doba dana i procenio da su najbolji uslovi za probijanje rekorda tokom ranog jutra. Dva dana pre zvaničnog otvaranja mosta Kenan je probio rekord na Kawasaki H2R-u.

“Nakon 4 duga meseca treninga, dostigao sam 400km/h, maksimalnu brzinu kojom ovaj motocikl može da se kreće” izjavio je Kenan nakon probijanja rekorda.”Ne sećam se odakle mi ideja o rekordu, ali kada sam potpisao ugovor za 2016 sa Kawasaki-jem veoma mi se svideo i želeo sam ovo specijalno izdanje motocikla. Kada sam pitao Kawasaki je rekao da je maksimalna brzina motocikla 380km/h i da je njihov san bio da postignu 400km/h. Planirao sam da probijem rekord tokom otvaranja mosta ali smo morali da uhvatimo najbolje vremenske uslove tako da sam probio rekord u 5:00 ujutru. Maksimalna brzina koja se postiže tokom šampionata ne prelazi 300km/h tako da je 400km/h veoma velika brzina. Bio mi je san da postignem ovu brzinu i hvala bogu uspeo sam. Trenutno držim prvo mesto na svetskom šampionatu i moj sledeći san je da uzmem titulu na šampionatu peti put”.

Sofuoglu će se vratiti u svojim Kawasaki Pucceti Racing bojama na Lausitzring stazi u Nemačkoj od 16. do 18. septembra nakon što se odmori tokom letnjeg odmora.