Polako se nazire budućnost poznate piste

Uz boksove, prostorije za vatrogasce i hitnu medicinsku pomoć, izgradiće se i inkorporirana tribina za nekoliko hiljada ljudi. U planu je i hotel s restoranom otvorenog i zatvorenog tipa, okolina automotodroma će dobiti vrlo modernu, pa i luksuznu vizuru, a na mestu današnjeg ulaza izgradiće se heliodrom.

Ipak se kreće! Nakon godina polemika, vrlo oštrih i silno prožetih političkim nadmetanjima, pa i podmetanjima ekskluzivno objavljujemo prve kompjuterske simulacije novog Automotodroma Grobnik! Iako one ne moraju, verovatno i neće, odgovarati onom što nas tamo uskoro očekuje, ipak jasno daju do znanja da je njegova budućnost konačno počela. Istina, još je uvek sve zajedno u fazi prednacrta, odnosno skica koje trebaju pomoći potencijalnim investitorima kako bi ‘povezali’ u kojem se smeru najlakše i najbrže može razvijati infrastrukturu pratećih objekata jedne od najpoznatijih pisti u jugoistočnoj Europi, te današnji sklop ‘nečeg’ pretvoriti u krajnji ‘proizvod’. No bilo kako bilo, nama, a i celokupnoj javnosti Primorsko-goranske županije kao i svim zaljubljenicima u auto-moto sport u Hrvatskoj, ma zapravo na sveukupnom prostoru ex Jugoslavije i ovaj pomak je – korak od sedam milja.

Nosioc tog dela projekta je Primorsko-goranska županija, odnosno personaliziramo li taj posao, najzaslužniji za njega su dr. Ljudevit Krpan, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima kao i županijsko ‘ministarstvo sporta’, odnosno Upravni odsek za kulturu, sport i tehničku kulturu na čijem je čelu Valerij Jurišić. Ono što je vidljivo sa simulacija, jasna je slika današnjeg Grobnika, ali ‘umivena’ u preko potrebne prateće objekte, jasno nastavljene na današnji položaj piste. Osim neophodnih boksova, prostorija za vatrogasce i hitnu medicinsku pomoć, objekt koji se nalazi na današnjem ulazu na pistu, u svom spoljnom delu ima inkorporirane tribine za nekoliko hiljada ljudi. Dužina mu je stotinak metara i, kako se da nazreti s ilustracije, arhitektonski je jednostavan objekt što sledi vizualne nakane sportske, ili u širem smislu industrijske arhitekture.

Ono što dodatno raduje – na Grobniku će se konačno pojaviti i ugostiteljsko-hotelski sadržaji. Hotel s restoranom otvorenog i zatvorenog tipa se nalazi na uzvisini iznad samog ulaza na pistu i predstavlja odlično rešenje u dva smera. Njegovi će korisnici uživati u panoramskom pogledu na okolinu ali i na zbivanja na samoj pisti, dok će okolina automotodroma dobiti vrlo modernu, pa i luksuznu vizuru. Sličan je objekat, manjih gabarita, predviđen i uz samu pistu. Da bi se izbegla potreba dužeg čekanja VIP osoba prilikom dolaska ili odlaska na ‘Grobnik’, na mestu današnjeg ulaza na područje automotodroma, izgradiće se heliodrom. Istina, prema nekim razmišljanjima takav je objekat nepotreban jer se helikopterski prihvat može organizovati i na današnjem sportskom aerodromu, no nije ni suvišan jer se u krajnjoj liniji ne radi o skupoj investiciji. Dodatni razlozi koji govore u korist izgradnje heliodroma upravo na tom mestu su i sigurnosne prirode – u ‘ne daj Bože’ slučajevima to je najbrži mogući transport eventualno unesrećenih na trkama.

Preuzeto sa: trke.rs