Neizvesna budućnost Ducatija

Automobilsku industriju potresa skandal sa Volkswagenovim lažiranjem podatak o emisiji ugljen-dioksida za 11 vozila, ali se još uvek ne može sagledati potpuni uticaj na nemačkog giganta.

Ipak, sa stanovišta ljubitelja motocikala, najveće brige su da Ducati ne ispadne kolateralna šteta.

Naravno, Ducati nema nikakve veze sa pomenutim skandalom, ali je i te kako treba biti zabrinut za njegovu poziciju u okviru grupe, pre svega zvog pada akcija Volkswagena od čak 35%.

Čak i pre ovonedeljnog skandala, pozicija Ducati u okviru Volkswagen Grupe je bila prilično nejasna. Audi je kupio italijanskog proizvođača 2012. godine, kada je kompanijom “vladao” Ferdinand Pih, poznat kao veliki ljubitelj motocikala koji je želeo da se u okviru VW poslovnog carstva nađe jedan moto brend.

Međutim, Pih od aprila nije više na svojoj poziciji, čime je Ducati izgubio najsnažniju podršku u vrhu kompanije.

Sada je i njegov naslednik, Martin Vinterkorn, podneo ostavku, pa se postavlja pitanje koliko će novi “kralj” Volkswagena imati razumevanja za Ducati.

Jedan od kandidata za Vinterkornovo mesto je Herbert Diz, čovek koji je od 2003. do 2007. godine bio šef BMW Motorrada. Njegov eventualni izbor bi mogao da popravi položaj Ducatija, u protivnom će budućnost italijanskog proizvođača biti ozbiljno ugrožena.

Izvor: moto-berza.com