MotoGP Loasail Qatar 2014 Rezultati

Branilac tritule, najmađi šampion u istoriji klase, Mark Markez, pobednik je prve trke ovogodišnje MotoGP sezone, na stazi Losail u Kataru.
Markez je pobedu izvojevao nakon 13 krugova borbe sa devetostrukim svetskim šampionom Valentinom Rosijem.
Treće mesto zauzeo je Dani Pedrosa, koji je mogao da odahne pošto je Alvaro Bautista, koji se borio sa Pedrosom za treće mesto, pao dva kruga pred kraj trke.

Horhe Lorenco i Stefan Bradl pali su dok su vodili trku, Lorenco u prvom a Bradl u osmom krugu, obojica izgubivši kontrolu nad prednjim krajem motocikla.
Zvezda predsezonskih testova i slobodnih treninga, Alejks Espargaro, je posle lošijeg starta uspeo da stigne do četvrtog mesta i tako postane najbolje plasirani takmičar otvorene klase.

Kal Kračlou, ovogodišnje pojačanje Dukatijevom fabričkom timu, stigao je do šestog mesta sa motociklom koji delimično otkazao posle petog kruga. Naime, došlo je do kvara predajnika i senzora telemetrije nakon čega motocikl nije imao podatke gde se nalazi na stazi. Kračlou je trku završio iza svog timskog kolege Andree Dovićioza koji je do petog mesta došao nakon pada Bredli Smita (Tech3 Yamaha).

Andrea Ianone je još jedan od vozača koji su bili u vodećoj grupi i pali ali je Ianone uspeo da ponovo pokrene svoj Pramac Ducati i stigne do desetog mesta.

Zanimljivo je da je Markez bio jedini vozač koji je koristio  tvrdi zadnji pneumatik, svi ostali su koristili pneumatike srednje tvrdoće.

Nakon prve trke stanje u šampionatu je sledeće:

1 93 Marc MARQUEZ Honda 25
2 46 Valentino ROSSI Yamaha 20
3 26 Dani PEDROSA Honda 16
4 41 Aleix ESPARGARO Forward Yamaha 13
5 4 Andrea DOVIZIOSO Ducati 11
6 35 Cal CRUTCHLOW Ducati 10
7 45 Scott REDDING Honda 9
8 69 Nicky HAYDEN Honda 8
9 5 Colin EDWARDS Forward Yamaha 7
10 29 Andrea IANNONE Ducati 6