Motocikl Daryla Dixona

Ukoliko pratite televizijski program ili ste verni ili makar povremeni posetilac socijalnih mreža svakako ste čuli za AMC-jevu seriju ’The Walking Dead’, a, ako ste, pored toga, i ljubitelji ’šetača’ onda je zasigurno i verno pratite. U pitanju je postapokaliptična drama čije epizode svakodnevno imaju preko milion pregleda. Ovog februara počelo je emitovanje druge polovine pete sezone, a sa novim epizodama je došao i  jedan dodatak: motocikl Daryla Dixona koga glumi Norman Reedus.
daryl-dixon-mot-1
Ako na ovom Nighthawku zapažate elemente Classified Moto stila, niste pogrešili. Reedus već neko vreme poseduje Classified motocikl, i kada je producentima serije bio potreban jedan, znali su tačno kome da se obrate.
daryl-dixon-mot-2
“Norman je najbolji, veoma je entuzijastičan i nije nimalo uobražen. Tokom jednog našeg razgovora spomenuo mi je da ima za mene posao kojim ću biti oduševljen. Nedelju dana kasnije upoznao sam Gimplea.” –  rekao je Ryland. “Scottu se dopao Classified Moto stil i poželeo je da napravimo verziju onoga što već uveliko proizvodimo. Nismo morali da napustimo svoju zonu komfora, a, sa obzirom na vremensko ograničenje, to je bilo dobro.”
daryl-dixon-mot-3
“Osećao sam se kao da sam se vratio u vreme kada sam reklamirao tek započeti projekat. Napravio sam detaljne planove kako bih pomogao Scottu da odabere ono što mu najviše odgovara. Morali smo brzo da se dogovorimo oko osnove, ergonomije i osnovnih elemenata dizajna.” Da stvar bude još komplikovanija, Ryland je morao da kreira motocikl, a zatim napravi dve identične replike. Odlučio se za osnovu CB750 Nighthawka iz 1992. “U poslednje vreme često radimo sa Nighthawkom i poznajemo ga veoma dobro.”
daryl-dixon-mot-4
Najteži deo projekta, međutim, nije bio mehanički. Znatno veći izazov je predstavljalo stvaranje iluzije o starosti i istrošenosti motocikla. “Pomislili biste: ’Zarđali rezervoari i blatobrani? Oštećena farba? Nikakav problem.’ Ali preslikavanje takvih detalja je izuzetno teško.”
Zahvaljujući farbi koju je Rylandova žena, Betsy, nanela, motocikli izgledaju kao da su sastavljeni od nasumično izabranih delova. “Napravila je potpuno identične motore nanošenjem slojeva različitih boja koje je potom peskirala i gulila.” Efekti su utančani i realistični, oponašaju ishabanost do koje se inače dolazi godinama.
daryl-dixon-mot-5
U međuvremenu, Ryland je bio zadužen za oponašanje rđe i ulubljenja. “Nismo imali vremena da pustim delove da prirodno propadnu, ali i da smo raspolagali vemenom bilo bi nemoguće da dobijemo identičan rezultat, stoga sam napravio mešavinu čelične vune, sirća, peroksida i pudera od rđe koja bi trebalo da stvori efekat rđe.” Nanosio je mešavinu sušeći je brenerom sloj po sloj. Kada je svaki par delova izgledao identično, napravio je oštećenja na motociklu udarajući ga raznim tupim predmetima, a zatim ga je satinirao.
daryl-dixon-mot-6
Rylandov glavni mehaničar, Danik, pobrinuo se za veći deo fabrikacije i za električni, ali i mehanički deo posla. Replike poseduju i lažne kurble koje se pokreću poput pravih, ali u praksi ne pokreću motor. Proizvođač motora, Jim Carrol, završio je svoj deo za nezamislivo kratko vreme, a David Zemla iz Progressive Suspensiona je istom tom brzinom pribavio amortizere kako bi i oni u što kraćem vremenskom roku mogli da budu modifikovani. Dime City Cycles su se takođe uključili dostavljajući mnoštvo sitnijih delova.
daryl-dixon-mot-7
Tapaciranje sedišta i dizajniranje torbi koje su ispunjavale prazninu ispod sedišta bio je posao Roy Bairda. Od velike pomoći su im svakako bili i izvršni producent, Tom Luse, koji je držao stvari pod kontrolom bez ikakve drame što je bilo veliki dodatak za ovakav projekat, i rekviziter John Sanders koji je bio zadužen za oružje, vozila i još nekolicinu sitnica koje se pojavljuju u seriji.
daryl-dixon-mot-8
Kako je ovo motor Daryla Dixona, morao je da poseduje postolje za samostrel, i to je upravo ono čemu služi ploča iznad blatobrana. Četiri tapacirana stubića obrazuju upravo to mesto koje je namenjeno Darylovom samostrelu. Poenta je bila da izgleda dobro čak i kada ne vrši svoju funkciju, i da ne smeta vozaču pogotovo ako na leđima nosi teret.
daryl-dixon-mot-9
“Kao Classified Moto stvorili smo nešto što se ne viđa svakodnevno, ali ovaj projekat definitivno odnosi pobedu. Volimo da radimo sa ljudima koji vrednuju naš rad. Prilika da stvaramo za jednu od najpopularnijih serija je svakako nešto izvrsno.”

Motocikl Daryla Dixona, spisak izmena:
Osnova: 1992 Honda CB750 Nighthawk
Prednje vile: Yamaha YZF-R6
Prednji točak: Yamaha YZF-R6
Prednje kočnice: Yamaha YZF-R6
Zadnji točak: fabrički Nighthawk
Gume: Kenda Big Block
Amortizeri: Progressive Suspension 970 piggybacks
Rezervoar: XS650 reprodukcija
Usis: Dva CNC obražena aluminijuska dela, unikatna (Seth Ingham)
Izduv: Prerađen fabrički sa unikatnim završecima
Sedište: Kožno, unikatno (Roy Baird, Richmond, VA)
Akumulator: Shorai Lithium Ion
Lanac: DID X-ring
daryl-dixon-mot-10

Foto i tekst: bikeexif.com