FMX u Srbiji

Mnogi od nas prisustvovali su događajima kao što su Masters of Dirt ili Night of the Jumps koji su održavani ranijih godina u Beogradskoj Areni, međutim, da li se iko ikada zapitao da li se neko u Srbiji bavi ovim, pomalo suludim, sportom?

FMX odnosno Freestyle Motocross je disciplina u kojoj takmičari na motocross motociklima preskaču s rampe na rampu. Ovim ekstremnim sportom odlučio je da se bavi i Ivan Dmitrović, koji je ove godine i sagradio prvu profesionalnu FMX stazu u Srbiji.

Ivan je kao šestogodišnjak počeo da se bavi motocross trkama, a sa 14 godina je sa ocem Boškom napravio prvu rampu proizvoljnih dimenzija, uz pomoć koje je s motorom preskakao traktor i kombi na selu. Vremenom, Ivan je sve više trenirao i ovo mu je postala opsesija.

Ove godine na planini Rudnik je gotovo mesec dana proveo konstruišući prvu pofesionalnu rampu u Srbiji. Oko tona gvožđa, tri kubika pokrivke i dosta prateće opreme bilo je dovoljno da Ivan ispuni svoj san koji je sam isfinansirao.

Kada je sve završeno, usledila je trema. Bilo je potrebno načiniti prvi skok. Međutim, već posle prvog skoka Ivan se oslobodio, te je rampa pomerana u odnosu na doskok, sa osam, do čak 15 metara razdaljine.

Ipak, Ivan nije sam u ovome, pored podrške porodice, Ivan ima i kolegu s kojim skače i trenira, a to je Darko Trnavac. Njih dvojica se smatraju jedinim FMX vozačima u Srbiji.

Ivan ima još mnogo ideja vezanih za stazu, planirano je da se doskok montažom na kamion učini mobilnim, ali otom potom. Za početak njih dvojica nastavljaju da uvežbavaju trikove i nadaju se da će ovaj sport dodatno zaživeti u Srbiji.

Izvor: RedBull / foto: Ivan Dmitrović