CCM GP 450 Adventure

Avanturistički enduro motocikli su relativno mlada kategorija motocikala, koju proizvođači ne retko previde.
Oni koji obrate pažnju, pak, profitiraju. Dok svu pažnju i slavu odnose veliki, zapreminski i gabaritno, i prestižni predstavnici klase (najpoznatiji su BMW GS Adventure 1150 i 1200 i KTM Adventure 950, 990 i 1190), manji motocikli češći su izbor vozača.

Do 2007. godine suvereni vladar među manjim motociklima bio je KTM LC4 Adventure, no nakon njegovog odlaska sa tržišta nastala je rupa, KTM nije izbacio novi model a konkurencija nije iskoristila šansu. Jedini sličan motocikl je Yamaha XT660Z, ali je teža, ima manje snage i lošije oslanjanje od LC4 Adv i nije u ponudi na svim kontinentima.
Šansu su iskoristili proizvođači dodatne opreme koji su u svoju ponudu uvrstili komplete za preradu klasičnih enduro motocikala, poput KTM 690 i Suzuki DRZ modela. Izgledalo je kao da su proizvođači zaboravili na klasu “lakića”, sve dok se nisu pročule prve glasine o novom motociklu britanskog CCM-a.

gp450

CCM je mala britanska fabrika nastala iz trkačkog odelenja nekadašnjeg giganta BSA i poznata je po proizvodnji kvalitetnih takmičarskih i civilnih motocikala sa dosta spoljnih komponenti renomiranih proizvođača, poput Excela, Bremba, Suzukija, itd.
Prve informacije lako su pridobile pažnju vozača – ukupna težina oko 150kg, jednocilindrični četvorotaktni agregat od 450 kubnih santimetara poreklom iz BMW, podesivo oslanjanje sa dugim hodom i dug spisak dodatne opreme. Prvi utisci novinara i vozača koji su imali priliku da probaju novitet bili su veoma ohrabrujući.

Šta nam donosi novi CCM GP450 Adventure?
Pre svega pomera pažnju sa konjskih snaga na nisku težinu, serijski model se može pohvaliti težinom bez tečnosti i opreme od samo 130 kilograma, kao i na upravljivost za koju su zaduženi mala masa, kvalitetno oslanjanje, agregat koji linearno razvija snagu i ne manjka mu obrtnog momenta, kao i kvalitetne kočnice.
Mala težina ostvarena je pre svega zahvaljujući ramu koji je od kovanog aluminijuma.
Za ram je vezano elektronski podesivo oslanjanje a kočnice je potpisao Brembo.
GP450 koristi agregat koji potpisuje tajvanski Kymco. U originalu, koji je Kymco proizvodio za BMW, agregat je razvijao 52 konjske snage ali je, radi produženja servisnih intervala i smanjenja habanja agregata, snaga za CCM umanjena na 40ks. CCM će vam drage volje prodati kopmlet za otključavanje agregata na punu snagu, uz podrazumevani gubitak garancije.
CCM uz motocikl nudi mogućnost kupovine agregata i točkova kao dodatne opreme, u koju spadaju i metalna zaštita agregata i motocikla, dodatna rasveta, ugrađena HD kamera, nosači mekog i čvrstog prljaga, kao i sam prtljag, štitnike ruku, štitnike hladnjaka i još štošta.

ccm adv 3

Korišćenje novih tehnologija i kvalitetne opreme nije jeftino i početna cena CCM-a GP 450 Adventure u Velikoj Britaniji je 7990 britanksih funti a motocikl je trenutno u ponudi na tržištima Evropske Unije i Kanade a radi se na homologaciji za tržište SAD.
CCM nema predstavnika u Srbiji i njihovi motocikli su veoma redak prizor na našim drumovima, tako da nema sumnje da će proći neko vreme pre nego što se prvi primerak pojavi kod nas.
Zanimljivo je da se nakon zvaničnog predstavljanja i puštanja u prodaju novog CCM-a pojavila vest, navodno procurela iz indijskog odeljenja KTM-a, o planiranom modelu imena 390 Adventure.

ccm adv 4

Više o novom CCM GP450 Adventure možete saznati na sajtu prozvođača, odakle su preuzete fotografije.